Jovanović: Rukovanje sa Tačijem dobar, ali zakasneo potez

Jovanović: Rukovanje sa Tačijem dobar, ali zakasneo potez

Politika -
Lider LDP je podsetio da je ta stranka predlagala da se svi problemi rešavaju dijalogom, postepenim korigovanjem i međusobnih odnosa i stvaranjem novih okolnosti kroz garantovanje Srbiji ulaska u članstvo EU, prijemom u NATO i prisustvom bezbednosnih snaga NATO na Kosovu i ostvarivog plana približavanja Kosova EU

BEOGRAD - Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da je za region, Beograd i Prištinu značajan svaki politički gest koji relaksira odnose.

"U tom svetlu treba posmatrati i ono što se dogodilo u Dubrovniku, ali i priznati da je reč o zakasnelom aktu koji bi imao mnogo veći značaj za budućnost srpsko-albanskih odnosa da se dogodio pre nekoliko godina", rekao je Jovanović povodom odlaska lidera DS Boris Tadić na Kroacija samit u Dubrovniku i njegovog rukovanja sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Prema rečima Jovanovića, na taj način je trebalo reagovati na vreme, "u leto prošle godine, kada je, umesto racionalnog dijaloga, izabran put barikada, konfrontacije i svakodnevnog straha od sukoba".

On smatra da treba otvoriti nove političke horizonte i to je odgovornost vlasti u Beogradu i Prištini, ali i svih političara i politika i da je neophodno promeniti politiku Beograda kako bi bila rešena sva otvorena pitanja koja opterećuju političku, ekonomsku i bezbednosnu budućnost i okretanje brzom ispunjavanju uslova za prijem u punopravno članstvo Evropske unije.

Jovanović je u pisanoj izjavi za medije podsetio da je ta stranka predlagala da se svi problemi rešavaju dijalogom, postepenim korigovanjem i međusobnih odnosa i stvaranjem novih okolnosti kroz garantovanje Srbiji ulaska u članstvo EU, prijemom u NATO i prisustvom bezbednosnih snaga NATO na Kosovu i ostvarivog plana približavanja Kosova EU.

"Godinama je LDP ukazivala na pogubnosti politike koja je vođena i predlagala racionalan dijalog koji bi omogućio normalan život i kosovskim Srbima i Albancima. Političari koji su vodili Srbiju ignorisali su dobronamerne predloge koje smo im upućivali i neodgovornom politikom dalje konfrontirali zemlju sa modernim svetom", istakao je Jovanović.

Ukazujući da je u politici vreme najvažniji resurs, a sudbina ljudi vrednija od svakog rejtinga ili izbornog rezultata, on je istakao da se izgubljeno vreme ne može vratiti, ali da se mogu izvući pouke i ispravljati greške.

"Dobro je da se konačno izađe iz samoiscrpljivanja kojem smo se izlagali godinama, izbegavajući susrete i propuštajući regionalne događaje zbog robovanja frazi o posrednom priznanju i kalkulisanja sa unutrašnjim političkim rejtingom", rekao je Jovanović, a preneo Biro LDP-a za komunikacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track