Najnovije vesti

BRNABIĆ IZ AMERIKE PORUČILA: Nova faza u odnosima SAD-Srbija! Važno da KFOR ostane na Kosovu
Foto: Reuters

susret u vašingtonu

BRNABIĆ IZ AMERIKE PORUČILA: Nova faza u odnosima SAD-Srbija! Važno da KFOR ostane na Kosovu

Politika

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i američki senator Ron Džonson istakli su danas u Vašingtonu da se nadaju novoj fazi odnosa Srbije i SAD i složili se da je podrška reformskim procesima naročito važna za privlačenje novih američkih investicija.

Senator Džonson, predsedavajući Potkomiteta za Evropu Senata, koji se u više navrata susreo i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da su Srbija i Zapadni Balkan važni za SAD i da će SAD nastaviti da podržavaju reformske procese u regionu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić je istakla da posle brojnih susreta u Vašingtonu, oseća da ova administracija ima drugačiji odnos prema Srbiji.

U razgovoru je istaknuto da su istorijske veze dve zemlje veoma snažne.

Brnabić i Džonson složili su se da je jučerašnja ceremonija u Kongresu SAD, gde je govorio i senator Džonson, a na kojoj je obeleženo 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće, odlična osnova za dalje jačanje saradnje u budućnosti.

Predsednica Vlade zahvalila se Džonsonu na dosadašnjem zalaganju za Srbiju i region u okviru Potkomiteta za Evropu Senata.

Podrška Sjedinjenih Država procesu evropskih integracija Srbije za nas je važna, istakla je Brnabić i naglasila da je Srbija dosledno posvećena članstvu u EU i jačanju regionalne stabilnosti i saradnje.

Brnabić je rekla da je očuvanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji jedan od ključnih prioriteta, i da je upravo zato od posebne važnosti ostanka KFOR-a u nesmanjenom sastavu.

Kao bivši biznismen, senator Džonson posebno se interesovao za aktuelne ekonomske teme.

Brnabić je u razgovoru predstavila najvažnije rezultate strukturnih reformi i naglasila da je Srbija otvorena za poslovanje i da je lider u privlačenju direktnih stranih investicija.

Brnabić i Džonson složili su se da je podrška reformskim procesima naročito važna za privlačenje novih američkih investicija. Takođe, na sastanku se razgovaralo i o unapređenju uslova poslovanja u Srbiji i regionu i daljem ekonomskom povezivanju Zapadnog Balkana.

Predsednica Vlade Srbije i američki senator zaključili su da je unapređenje odnosa dve države u zajedničkom interesu.

Brnabić: Važno da KFOR ostane na Kosovu u nesmanjenom sastavu

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Vašingtonu da je očuvanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji jedan od ključnih prioriteta, i da je zato od veoma važno da misija KFOR-a ostane u nesmanjenom sastavu na teritoriji Kosova, saopšteno je iz vlade.

Brnabić se u razgovoru s američkim senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim senatskog Potkomiteta za Evropu, zahvalila senatoru na dosadašnjem zalaganju za Srbiju i region u okviru svog Potkomiteta, a oboje su izrazili nadu u novu fazu odnosa Srbije i SAD.

"Podrška SAD procesu evropskih integracija Srbije za nas je važna", rekla je Brnabić i dodala da je Srbija žposvećena članstvu u EU i jačanju regionalne stabilnosti i saradnje.

Džonson je rekao da su Srbija i Zapadni Balkan važni za SAD i da će Vašington nastaviti da podržava reformske procese u regionu.

On se takođe interesovao za ekonomske teme, pa ga je Brnabić informisala o rezultatima strukturnih reformi i prenela mu da je Srbija otvorena za poslovanje i investicije.

Sagovornici su se saglasili da je unapredjenje odnosa u interesu obe zemlje.

Srbija konačno ima sagovornike u SAD

foto: Beta

Srbija u američkoj administraciji konačno ima sagovornike koji su spremni da saslušaju njene stavove, rekla je večeras premijerka Ana Brnabić i izrazila zadovoljstvo rezultatima svoje trodnevne posete SAD, uz veliki broj sastanaka, čija je jedna od tema, ističe, bio odnos Beograda i Prištine.

"Naravno na svim sastancima je odnos Beograda i Prištine bila jedna od tema. Kako ne bi, kada je to najveće otvoreno pitanje i najveći izvor nerazumevanje između SAD i Srbije", rekla je Brnabić za Tanjug odgovarajući na pitanje da li je sa američkim predstavnicima razgovarala o rešavanju pitanja KiM i da li SAD podržavaju kompromisno rešenje ili insistiraju da Sbija prizna jednostrano proglašenu nezavosnost Kosova.

Jedan od ciljeva njene posete je, kaže, bio je da svim sferama američkog društva, a pre svega političkim, proba da objasni šta je to što je Srbija sve uradila u poslednjim godinama i kako se to odražava na regionalnu stabilnost, kao i to da Srbija danas jeste i stabilan i predvidiv i hrabar partner u odnosu na koji bi SAD "možda mogle malo da promene stav".

"Ono što je meni bilo drago da vidim, to je da je ova admistracija spremna da sasluša i Beograd. Imaćemo i u septembru neke od zvaničnika koji će doći iz SAD u posetu regionu i Srbiji. Drago mi je da konačno imamo sagovornike koji su spremni da slušaju", kaže Brnabić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...