SKAT PORUČIO U SKUPŠTINI: Podržavamo vaše prioritete, živela Srbija!
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

godišnjica srpsko-američkog prijateljstva

SKAT PORUČIO U SKUPŠTINI: Podržavamo vaše prioritete, živela Srbija!

Politika -

Američki ambasador Kajl Skat izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države (SAD) i danas podržavaju prioritete Srbije kao što su mir i stabilnost u regionu, pravda, pomirenje, dostojanstvo za sve ljude na Balkanu, uspešna ekonomija i reforme koje vode na putu ka Evropskoj uniji.

Skat je otvarajući izložbu "Zajedno pobeđujemo" u Domu narodne skupštine, a koja je upriličena povodom obeležavanja stogodišnjice Dana Srbije u SAD, ocenio da su nas tada povezivale zajedničke vrednosti i istorija, ali da je i danas to podstrek da idemo dalje.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Povodom proslave 100-godišnjice od kako se srpska zastava vijorila na Beloj kući, Skat je rekao da je to bilo prvi put da se zastava neke druge države vijorila na kući njihovog predsednika, a svoje obraćanje završio je sa "Živela Srbija".

Predsednica Skupštine Maja Gojković podsetila je da je to što se srpska zastava zavijorila na Beloj kući u Vašingtonu bio simbol snažnog prijateljstva, podrške i solidarnosti SAD.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Izložbom u Domu narodne skupštine podsećamo na jedinstven čin viteštva Vudro Vislona, kojim je iskazano najdublje poštovanje prema srpskom narodu, junaštvu i pobedama", rekla je Gojković. Podsetila je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da novi beogradski bulevar ponese ime Vudro Vilsona u znak večne zahvalnosti američkom predsedniku i američkom narodu.

Gojković je rekla i da je Srbija zahvalna na nepovratnoj pomoći koju SAD u kontiniuitetu daje Srbiji na podršci na putu prema članstvu u EU, kao i na zaštiti našeg stanovništva i kulturne baštine na KiM kroz angažoavnje KFOR-a.

"Uverena sam da je naš zajednički cilj stvaranje preduslova za trajni mir, prosperitet i stabilnost regiona kao i da postoji spremnost da jedni druge saslušamo i bolje razumemo kada je reč o videnju načina dostizanja tog cilja", rekla je Gojković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Filip Krainčanić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track