Najnovije vesti

PODRŠKA MAĐARSKOG PREMIJERA ORBANA: Srbija ne pripada Balkanu, već srednjoj Evropi
Foto: Reuters

vetar u leđa

PODRŠKA MAĐARSKOG PREMIJERA ORBANA: Srbija ne pripada Balkanu, već srednjoj Evropi

Politika

Srbija ne pripada Balkanu već srednjoj Evropi, isto kao i Crna Gora, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban. Govoreći o Srbiji na forumu u okviru 29. Balvanjoši Letnjeg otvorenog univerziteta u Bajile Tušnadu u Rumuniji, Orban je rekao da je uveren da Mađarska treba da učini sve da Srbija i Crna Gora što pre postanu članice Evropske unije.

 

"Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici", rekao je Orban i dodao da "oseća" da i Srbi imaju isti stav, prenela je RTV Panon.

 

Govoreći i o drugim temama, Orban je naglasio da svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i tradicionalni model porodice, kao i da ima pravo da odbije imigrante, dodaje MTI.

 

Mađarski premijer je predstavio pet principa, za koje kaže da su neophodni centralnoj Evropi kako bi zauzela "dostojno mesto" u Evropi.

Prema njegovim rečima, svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i odbaci "ideologiju multikulturalizma".

 

Takođe, mađarski premijer smatra da treba podržati tradicionalan model porodice i princip da "svako dete ima pravo na majku i oca".

Orban je rekao i da centralnoevropske zemlje imaju pravo da štite svoje nacionalne strateške sektore i tržišta, kao i da je osnovno pravo država da brane svoje granice i odbace imigracije.

 

Naglasio je da bi trebalo insistirati na principu "jedna nacija, jedan glas", kao jednom od najvažnijih putanja, i upozorio da se taj princip ne može zaobići u EU. Orban smatra i da će imigracije biti jedno ozbiljno pitanje na izborima za Evropski parlament naredne godine.

 

Mađarski premijer ocenio je da se liberalna demokratija "okrenula naglavačke" i postala "liberalna nedemokratija".

"Postoji liberalizam, ali nema demokratije", rekao je Orban dodajući da tu tvrdnju potvrđuje opšta tendencija u zapadnoj Evropi "da se ograniči sloboda izražavanja i uvede cenzura".

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...