Najnovije vesti

PORUKA EU: Beograd i Priština sami da pronađu rešenje za kosovsko pitanje
Foto: Printscreen Twitter

dogovor mora da bude specifično krojen samo za kim

PORUKA EU: Beograd i Priština sami da pronađu rešenje za kosovsko pitanje

Politika

Još je rano da se spekuliše o sadržaju eventualnog dogovora Beograda i Prištine, ali "svaki dogovor koji postignu dve strane" mora da bude "specifično krojen" samo za pitanje "odnosa Srbije i Kosova", da ne postane model za druga pitanja i mora da doprinese reginalnoj stabilnosti i napretku regiona ka EU, navode diplomatski izvori u Briselu za Tanjug.

 

Izjava evropskog komesara Johanesa Hana da bi Srbiju i Kosovo trebalo pustiti da "sami nađu rešenje" za kosovsko pitanje, pri čemu ne bi trebalo "isključivati bilo koju opciju", a koje bi trebalo da "bude podržano od strane svih u EU", ne odnosi se direktno "na promenu granica, niti na bilo koje konkretno rešenje", objašnjavaju upućeni izvori.

 

 

U EU kažu da je još rano da se spekuliše o sadržaju eventualnog dogovora Beograda i Prištine, što podrazumeva i stav Unije o mogućem pitanju korekcije granica kao rešenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srba i Albanaca.

 

Ono na čemu EU, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine isistira, jeste da su upravo te dve strane zadužene da dođu do dogovora, a da je Unija, na čelu sa šeficom diplomatije Federikom Mogerini, tu da im "pomogne, ali ne i nameće" bilo kakvo rešenje.

 

"Komeasar Han je pozdravio odlučnost predsednika Alkesandra Vučića i Hašima Tačija da dođu do rešenja i naglasio da svaki dogovor mora da bude "specifično krojen" za pitanje odnosa Srbije i Kosova, da ne uspostavi model za druga pitanja i mora da doprinese reginalnoj stabilnosti i naporetku regiona ka EU", ocenjuju u Briselu.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen Twitter, ilustracija)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...