Najnovije vesti

PRIŠTINSKI MEDIJI O POSETI PREDSEDNIKA SRBIJE KOSOVU: Vučić ponizio Albance
Foto: Filip Plavčić

IZVEŠTAVANJE O POSETI

PRIŠTINSKI MEDIJI O POSETI PREDSEDNIKA SRBIJE KOSOVU: Vučić ponizio Albance

Politika

Albanski političari iz Prištine danas insistiraju na tome da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete KiM pominjao Miloševića iz čega izvlače zaključke da je ponovo reč o politici Velike Srbije, a mediji na albanskom jeziku, uz to, ponavljaju ocenu da je Vučić ponizio Prištinu.

Predsednik kosovske skupštine i čovek koji se smatra "kosovskim vladarom iz senke", Kadri Veselji je na svom Fejsbuk profilu napisao da je dobro da se Vučićeva poseta dogodila jer se, kako navodi, "još jednom pokazalo da srpski lideri nastavljaju nasleđe Slobodana Miloševića".

I njegov kolega iz vlasti, zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj tvrdi da je predsednik Vučić na Kosovo došao sa idejama Miloševića, te da, kako kaže, on na taj način "igra opasne igre".

Tvrdi da se Srbija sa Vučićem na čelu vraća u svoju "mračnu prošlost" i da EU treba odmah da osudi takvu politiku.

Kaže da ova poseta dovodi u sumnju ulogu EU u dijalogu, ako se kao posrednik oslanja na, kako je naveo, "podrivački faktor".

Identičnu matricu imaju i naslovne strane gotovo svih dnevnih listova i portala, osim Bota sot, koja, uz podsećanje na Vučićev politički bekgraund, poručuje da je jedini način da se zaustavi ponižavanje Albanaca organizovanje protesta kojima bi se uklonili "lažni heroji prištinske vlasti".

"Zeri" na naslovnici piše da je u dvodnevnoj poseti Vučić nastavio da koristi "nacionalističku retoriku" porukom "da će Srbija da brani Srbe na Kosovu", te da su "Srbi ginuli za Knin, Sarajevo i Prištinu".

"Koha ditore" upozorava da je Vučić tokom dva dana potkopao "državu Kosovo" i "proslavio svog bivšeg "šefa" Slobodana Miloševića", kojeg je nazvao "velikim državnikom" sa "dobrim namerama", kao i da je poručio da Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

"Epoka e re" podseća na barikade Albanaca iz Dreničkog okruga koji su onemogućili posetu Vučića selu Banje.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...