Najnovije vesti

SKAT O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Moguć dogovor o KiM, važna podrška i SAD i Rusije i Nemačke
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

za mir, stabilnost i prosperitet u regionu

SKAT O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Moguć dogovor o KiM, važna podrška i SAD i Rusije i Nemačke

Politika

BEOGRAD - Dogovor o KiM još uvek je moguć, smatra ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, i ističe da bi za njegovu implementaciju bila važna podrška SAD, Nemačke i Rusije.

 

''Mislim da je dogovor o KiM još uvek moguć i nadam se da će lideri u regionu ići dalje jer imamo priliku da izgradimo region baziran na miru, stabilnosti i prosperitetu'', rekao je Skat novinarima u prostorijama Crvenog krsta gde je učestvovao u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

 

On je naveo da Beograd i Priština treba da dođu do dogovora o Kim i da bi jedino takav dogovor bio trajan.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Skat je precizirao da bi podrška SAD, Rusije i Nemačke bila važna za implementaciju takvog dogovora, ali da je glavni posao u regionu, odnosno između Beograda i Prištine.

 

Na pitanje da li bi SAD sarađivala sa Rusijom ukoliko se dođe do rešenja, budući da je američki senator Ron Džonson, koji je u nedelju i ponedeljak boravio u Beogradu, izjavio da je Rusija i dalje destabilizujući faktor na Balkanu, ambasador je rekao da postoji neslaganje SAD i Rusije oko brojnih pitanja, ali da su dve zemlje spremne da sarađuju kada im se interesi poklapaju.

 

''Kada je reč o stabilnosti u ovom reggionu, mislim da se naši interesi poklapaju'', rekao je Skat.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Novinare je zanimalo i tumačenje jučerašnje poruke senatora Džonsona o tome da SAD neće nametati rešenja za KiM, ali da će dati prostora predsedeniku Vučiću da ''pronađe fleksibilno rešenje'' o čemu ambasador kaže: ''Mislim da je njegova poruka u Beogradu, ali i kada je bio na Kosovu, da lideri iz Beograda i Prištine treba da budu hrabri, kreativni, fleksibilni i da će njihov dogovor, ukoliko ga postignu, verovatno podržati i svi drugi'', kazao je Skat.

 

Na konstataciju novinara da je izjava Džonsona ostala otvorena, budući da je Priština ta koja koči razgovore sa Beogradom i ne ispunjava obaveze koje je preuzela iz Briselskog sporazuma, Skat je naglasio da ne želi da ulazi u detalje pregovora o KiM koje vodi EU i dodao da je senator poručio da ''svaka strana treba da ima mesto i prostor kako bi se došlo do dogovora''.

 

Na pitanje da li bi SAD podržale dogovor o promeni granica s obzirom na to da je Džonson rekao da SAD nije "podvukla crtu" kada je reč o toj temi, Skat je istakao da je najvažnije da Beograd i Priština postignu dogovor, kao i da će SAD oceniti da li će takav dogovor izgraditi stabilnost u regionu.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

''To je otvoren proces, mislim da je ovo dobro vreme i da ovaj problem treba jednom rešiti, a zašto ne sada'', zaključio je Skat.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Sava Radovanović)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...