Najnovije vesti

PALMA POSTAO POČASNI KONZUL GRČKE: Hvala Ciprasu, ovo je veliki dan za mene
Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

priznanje

PALMA POSTAO POČASNI KONZUL GRČKE: Hvala Ciprasu, ovo je veliki dan za mene

Politika
16:52h

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma postao je danas počasni konzul Grčke u Srbiji.

Marković je položio zakletvu u ambasadi Grčke u Beogradu, a svečanosti je prisustvovao ministar spoljnih poslova i njegov koalicioni partner Ivica Dačić.

"Danas je veliki dan za mene, za Srbiju i Pomoravski, Rasinski, Ssumadijski i Braničevski okrug, jer će biti otvoren konzulat koji će biti u funkciji građana", rekao je Marković koji je zahvalio grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, jer je potpisao ukaz da Marković postane počasni konzul.

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

On je rekao postoji prijateljstvo između Srbije i Grčke, ali i dobri lični odnosi između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aleksisa Ciprasa, te da Grčka podržava Srbiju na putu ka EU i ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

Podsetio je da je još ranije u Paraliji otvorio Kancelariju koja pomaže turistima iz Srbije, te dodao da će nastaviti da na ovaj način pomaže jer, kako je rekao, "to voli da radi i čini ga srećnim".

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

"Nikada se nije desilo da kada sretnem neke naše studente i da im ne dam neki dinar, evro. Ja sam čovek koji voli da pomaže. Kad pomažem, ja sam srećan. Meni ova funkcija leži zbog toga. Katerini me je proglasio sa pocašnog građanina, a danas sam postao počasni konzul. To je veliko priznanje", rekao je Marković.

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

On je naveo da može mnogo da doprinese i kada je reč o poboljšanju ekonomskih odnosa. Dačić je rekao da Srbija ima tradicionalne prijatejski odnose sa Grčkom koja je jedan od znajčajnijih partnera.

"Podržava nas na putu ka EU, zalaže se za unapređenje regionalne saradnje i sa drugim zemljama Balkana. Jedan je od vodećih investitora. Imamo oko 200 mešovitih kompanija, a četiri grčke banke zauzimaju 15 odsto banakrskog tržišta u Srbiji", rekao je Dačić.

Komentarišući otvaranje konzulata u Jagodini, Dačić je rekao da će to dati dodatni impuls intenziviranju odnosa dve zemlje.

"Imajući u vidu ličnost počasnog konzula, prijateljske odnose sa Grčkom, očekujemo da će prioritet njegovog delovanja biti jačanje ekonomske saradnje", rekao je Dačić.

Ambasador Grčke Elias Eliadis se složio da su odnosi dve zemlje izuzetni i dodao da bi trebalo da postanu više paktični, a jedan od načina je i turizam.

Navodeći da je plan da se poveća broj grčkih turista u Srbiji, ambasador je rekao da je zbog toga vrlo važan konzulat koji će biti otvoren u Jagodini i istakao da je Marković najadekvatniji čovek za pocašnog konzula.

"Velika nam je čast što je Marković pristao da preuzme funkciju. On godinama radi na tome da odnosi dve zemlje ojačaju", rekao je Eliadis.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...