PRIŠTINA ĆE GORETI, SLEDEĆI PUT NEĆE BITI MIRNO: Bivši pripadnici OVK pobesneli na kosovske vlasti i poslali zapaljive poruke sa protesta!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

haos u najavi

PRIŠTINA ĆE GORETI, SLEDEĆI PUT NEĆE BITI MIRNO: Bivši pripadnici OVK pobesneli na kosovske vlasti i poslali zapaljive poruke sa protesta!

Politika -

Stotine nekadašnjih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova iz Metohije protestovalo je ispred prištinske Palate pravde i poslalo strahovitu poruku za naredni protest koji planiraju. Oni su od privremenih organa vlasti u Prištini zatražili da preduzmu mere protiv lica koja su objavila imena „lažnih“ pripadnika OVK ili naredni protest zakazan za 8. oktobar neće biti miran.

Šef organizacije nekadašnjih pripadnika OVK iz Metohije, Abdilj Muškoljaj, izdao je ultimatum do 8. oktobra, da se ovi slučajevi jednom zauvek reše, izveštava Indeksonline. "Zahtevamo da Skupština izmeni zakon o veteranima i da učešće uzmu oni koji razumeju rat, a ne birokrate koji sede u kancelariji. Njihova optužnica je lažna i ne moramo da budemo deo laži. Pozivamo vas da ostanete zajedno uz kancelarije organizacija u Dukađiniju i širom Kosova. Nastavićemo da štitimo naše vrednosti", rekao je Muškoljaj.

On je sa ostalim teroristima izneo listu zahteva za Osnovni sud u Prištini, državno tužilaštvo i glavnog tužioca Aleksandra Ljumezij:

- Da započnu istraživanje o tome ko je krivac koji je nezakonito objavio lične podatke pripadnika terorističke OVK

– Da se optužnica u slučaju pripadnika terorističke OVK povuče

– Do roka 8. oktobra, čekamo vaš javni odgovor i od tužilaštva tražimo izvinjenje za vređanje veterana

"Sledeći protest neće biti miran, osim ukoliko se ove tačke ne uzmu u obzir", upozorili su nekadašnji pripadnici terorističke OVK.

Inače, već nedeljama traje prava drama u Prištini sa listama pripadnika ove terorističke organizacije, koje su lažirane, čime je oštećen budžet privremenih institucija samouprave u Prištini.

Kosovski tužilac Aleksander Ljumezi podigao je sredinom septembra optužnice protiv 12 ljudi, uključujući ministra snaga bezbednosti Rustema Berišu i njegovog zamenika Agima Čekua, zbog zloupotrebe penzijskog fonda.

Njima se na teret stavlja da su lažno registrovali na hiljade ljudi kao "ratne veterane" terorističke OVK i time oštetili budžet za oko 68 miliona evra.

Oko 40.000 njih je registrovano da su "ratni veterani", a tužilaštvo kaže da polovina nije učestvovala u tzv. OVK tokom sukoba 1998-1999. Jedan od tužilaca u tom predmetu je dao otkaz i otišao u SAD, jer mu je, kako je rekao, zaprećeno da mora da napusti taj slučaj. Sada su usledile nove pretnje.

(Kurir.rs/Telegraf/Foto ilustracija: Beta/Armenija Zajmi Bešević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja