Najnovije vesti

DAČIĆ OBJASNIO:  Kada dođe trenutak, evo zašto je važno da broj država koje su priznale Kosovo bude ispod 100
Foto: Fonet/Marija Đoković

Šef srpske diplomatije

DAČIĆ OBJASNIO: Kada dođe trenutak, evo zašto je važno da broj država koje su priznale Kosovo bude ispod 100

Politika

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je najavio da će do kraja godine još neke zemlje da povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova

Odluke nekoliko zemalja u poslednjih par meseci, da povuku odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, podigle su buru u javnosti i ne idu na ruku Prištini, u diplomatskom smislu. Za šest dana zasedanja Generalne skupštine UN, šef srpske diplomatije Ivica Dačić imao je više razgovora sa predstavnicima drugih zemalja, sa kojima je pregovarao u vezi sa promenom te odluke, posle čega je najavio kako očekuje da će do kraja godine broj država koje su priznale nezavisnost Kosova biti ispod 100.Zbog čega je tačno važna ta brojka 100 i zašto bi to predstavljalo veliku diplomatsku pobedu Srbije?

 

Posle odluke Liberije o povlačenju odluke o priznavanju južne srpske pokrajine kao samostalne države, Dačić je najavio da će do kraja godine još neke zemlje da povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

 

- Očekujem da će broj država koje su priznale nezavisnost Kosova do kraja godine biti manji od 100 - izjavio je on i poručio postoji konfuzija šta je stav nekih zapadnih zemalja.

 

Generalnu skupštinu UN danas čine 193 članice, stoga, ukoliko broj onih koje su priznale nezavisnost Kosova bude manji od 100, to znači da više od polovine zemalja ne priznaje južnu srpsku pokrajinu kao samostalnu državu.

 

Budući da je ključni cilj Prištine da obezbedi stolicu u UN, namera srpske diplomatije je da u procesu pregovora obezbedi što bolje pozicije.

- Tvrdnja da manje od 100 zemalja sveta priznaje nezavisnost Kosova, posle 10 godina od samoproglašenja, može predstavljati argument u rukama Srbije - izjavio je Stefan Surlić, predsednik Centra za društvena istraživanja i asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

 

Objasnio je da bi se time opovrgla tvrdnja da Kosovo ne može da postane članica UN samo zbog veta Rusije, već bi se istaklo da je to većinski stav.

Tvrdnja da manje od 100 zemalja sveta priznaje nezavisnost Kosova posle 10 godina od samoproglašenja može predstavljati argument u rukama Srbije-


Diplomata Zoran Milivojević kaže da prištinska strana ide na to da dobije glas 2/3 članica, kako bi Kosovo steklo eventualno status posmatrača, kao Palestina.

- Na mala vrata pokušavaju da uđu u UN. Međutim, ukoliko broj zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisno, padne ispod 100, onda oni nemaju sa čim da forsiraju ideju o članstvu, ali i nezavisnosti - objasnio je on.

 

 

To je ujedno i glavni razlog, ocenjuju analitičari, velike defanzive Prištine čiji predstavnici najveći deo vremena provode u razgovorima sa zemljama koje su već priznale nezavisnost Kosova, kako ne bi promenile odluku.

Ukoliko broj zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisno, padne ispod 100, onda oni nemaju sa čim da forsiraju ideju o članstvu, ali i nezavisnosti.


Na poslednjem zasedanju Generalne skupštine UN predstavnik države Samoa, sa kojom nema diplomatske odnose, rekao da je ta država obmanuta kada je priznala Kosovo 2008. godine, a ministar spoljnih poslova Omana poručio je da oni zvanično nisu priznali Kosovo, ali se nalaze na prištinskoj listi zemalja koje jesu.

 

- Mnoge zemlje su obmanute posle jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine, umesto nekih je glasano pre 10 godina, tako da je prirodno što se sada preispituju odluke - rekao je Milivojević i dodao da svaki glas u SB UN ima podjednaku vrednost, tako da ne važe priče o tome da to što su neke male zemlje odlučile da povuku odluku o priznanju Kosova nema nikakvu težinu.

 

Telegraf/ J.N.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...