BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM: Vučić i Stoltenberg u ponedeljak o odnosu Srbije i NATO
Foto: Fonet/NATO

Stoltenberg u Srbiji od 6. do 8. oktobra

BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM: Vučić i Stoltenberg u ponedeljak o odnosu Srbije i NATO

Politika -

BEOGRAD - Kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO, u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su prakticne koristi za građane Srbije i regiona glavne su teme razgovora predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji će u ponedeljak organizovati Beogradski bezbednosni forum.

Vučić i Stoltenberg će, uz moderaciju predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonje Liht razgovarati i o tome šta Srbija želi da postigne većom saradnjom sa NATO.

Razgovor "Liderstvo za bezbednost regiona" organizuju osnivači Foruma - Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

Stoltenberg će boraviti u Srbiji od 6. do 8. oktobra.

Šef NATO je, inače, od samog stupanja na tu dužnost otvorio prostor za drugaciji dijalog sa zvaničnim Beogradom, a pre godinu dana u razgovoru je s Vučićem u Briselu istakao da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, te ponovio da NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

Stoltenberg je tada podvukao da je bliska saradnja sa NATO i njenim članicama moguća i bez članstva Srbije u alijansi, a rekao je i da je na Srbiji da, kao suverena zemlja, odluči kako želi da sarađuje sa Rusijom.

Iako vojno neutralna, naša zemlja ima ozbiljnu saradnju sa NATO kroz Progam partnerstva za mir i, prema dostupnim podacima, Vojska Srbije učestvovala je u više zajedničkih vežbi sa snagama alijanse nego sa ruskom vojskom.

Da su koristi od te saradnje višestruke govori i predsednik Vučić, koji, između ostalog, insistira i da snage vojne alijanse ostanu na Kosovu i Metohiji u nesmanjenom obimu, jer su od izuzetnog značaja za sigurnost i bezbednost srpskog naroda.

Vučić smatra i da događaji iz 1999. godine ne bi trebalo da budu prepreka dobrim odnosima sa NATO, jer Srbija mora da gleda u budućnost, dok je Stoltenberg, koji je deo detinjstva proveo u Beogradu, nekoliko je puta izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava NATO bombardovanja.

Inače, beogradske nevladine organizacije koje će biti domaćini Vučićevog i Stoltenbergovog razgovora, organizuju od 17. do 19. oktobra i tradicionalni, osmi po redu, Beogradski bezbednosni forum, pod motom "Izgradnja zajedničke budućnosti u vremenu nesigurnosti".

Teme će, između ostalog, biti budućnost Zapadnog Balkana, ali i budućnost EU, uticaj Nemačke i SAD na region, dijalog Beograda i Prištine, pomirenje u regionu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/NATO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track