Najnovije vesti

RETORIKA ZAOŠTRENA DO MAKSIMUMA, U SKUPŠTINI KAO U RINGU: Martinović, Radeta i Obradović se rešetali preko sale, o svemu sem o dnevnom redu
Foto: Kurir

Nastavljeno zasedanje parlamenta

RETORIKA ZAOŠTRENA DO MAKSIMUMA, U SKUPŠTINI KAO U RINGU: Martinović, Radeta i Obradović se rešetali preko sale, o svemu sem o dnevnom redu

Politika

U Skupštini Srbije danas se, u okviru izmena Zakona o zaštiti životne sredine, raspravljalo o genetski modifikovanim proizvodima, ko je za ulazak u EU i NATO, a ko ne, ko je prava opozicija u srpskom parlamentu i da li meta političkih napada mogu da budu članovi porodice.

foto: Nebojša Mandić

Polemika je počela kada je lider Dveri Boško Obradović ukazao da nije usvojen amandman njegove poslaničke grupe koji ima za cilj da spreči korupciju i zloupotrebe, jer izmenama Zakona o zaštiti životne sredine nije predviđeno kako će se sredstva iz fondova EU dodeljivati poljoprivrednicma u Srbiji. On je upitao da li je razlog za odbijanje amandmana taj što će sredstava biti dodeljivana po stranačkoj pripadnosti. Obradović se potom usprotivio širenju GMO proizvoda u Srbiji navodeći da se u Srbiju uvozi GMO seme i tražeći odgovore ko je GMO lobista u Srbiji.

foto: Dragana Udovičić

"Ko stoji iza te obaveze koja nam se nameće da bismo ušli u Svetsku trgovinsku organizaciju i EU, da moramo da promenimo postojeći zakon koji zabranjuje uvoz i promet GMO", upitao je Obradović.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan mu je odgovorio da vlada radi u interesu Srbije i da ne radi ni po čijem nahođenju.

foto: Beta/Dragan Gojić

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je da o EU priča čovek koji je juče bio protiv EU, a danas u okviru Saveza za Srbiju za EU.

foto: Beta/Nenad Petrović

Obradović mu je odgovorio da on svoje stavove o EU nije promenio, ali da jesu "nekadašnji predstavnici radikala, koji su se preobukli u SNS i postali sluge EU". U raspravu se umešala i poslanica SRS Vjerica Radeta koja je pitala zašto predstavnici "saveza koji su se skupili sa koca i konopca svoje frustracije leče pominjući SRS" i nazvala Obradovića "ljotićevcem", a potom optužila da je glavni NATO lobista zajedno sa bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Obradović je kazao da SRS umesto SNS napada opoziciju, što je licemerno.

foto: Zorana Jevtić

"Napadate kolege iz opozicije, ako smo uopšte kolege. Očigledno radikali imaju novčanu nadoknadu za ćutanje njihovih poslanika već 2,5 godine...Recite kakva ste vi to opozicija kad ne smete da napadnete najveću političku ličnost u Srbiji", objasnio je Obradović i dodao da je lako napadati njega, a teško Aleksandra Vučića.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović ocenio je da je suština shvatanja politike i opozicije prema Obradoviću napadanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i spominjanje njegove porodice.

foto: Zorana Jevtić

"To je bruka i sramota, ne znam da li se kolege koji se predstavljaju kao demokrate i evropejci slažu sa tom definicijom opozicije", upitao je Martinović.

On je dodao da je Skupština mesto za debatu političkih rivala, a ne nečijih porodica.

"Mi smo politički rivali, ali ja nisam politički rival sa ocem Jeremića ili bilo čijim bratom ili suprugom. To da se spominje bio čiji član porodice je nedopustivo, niko od nas iz poslanika SNS-a ili vladajuće koalicije nije spomenuo članove porodice nekoga iz Saveza za Srbiju", zaključio je Martinović.

Vjerica Radeta ocenila je da je SRS najveća opozicija i najjača stranka opozicije u Skupštini.

foto: Marina Lopičić

"Suprotstavljamo se predlozima Vlade Srbiije, mi smo jedini koji su konkretno tražili da premijer razreši pet minstara", objasnila je Radeta i dodala da nije dovoljno samo reći za nekog političkog protivnika da je lopov. Ona je upozorila Obradovića da je državni novac i onaj koji je opredeljen za finansiranje stranaka u kampanji koji se mora namenski koristiti, a to "ne uključuje skupa odela" i plaćanje nekoliko stotina hilajda evra električarskoj radionici.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Kurir)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...