SIJARTO SE SASTAO SA JADRANKOM JOKSIMOVIĆ: Budimpešta se nada da će Srbija uskoro otvoriti preostalih 14 poglavlja
Foto: Beta/Miloš Miškov

SASTANAK NA VISOKOM NIVOU

SIJARTO SE SASTAO SA JADRANKOM JOKSIMOVIĆ: Budimpešta se nada da će Srbija uskoro otvoriti preostalih 14 poglavlja

Politika -

Mađarska poziva Srbiju da u decembru otvori sva poglavlja za pristupanje EU za koje je tehnički spremna, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto danas u Beogradu posle sastanka sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Sijarto je rekao da mu je ministarka prenela da je beogradska vlada spremna da otvori sedam novih poglavlja i da je on pozvao Beograd da otvori svih sedam poglavlja u decembru na međuvladinoj konferenciji, prenela je mađarska agencija MTI.To bi značilo da bi do kraja godine Srbija otvorila 21 poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, rekao je on.

foto: Beta/Miloš Miškov

Budimpešta se nada da će Srbija moći da otvori preostalih 14 poglavlja za vreme rumunskog predsedavanja, odnosno u prvoj polovini iduće godine, rekao je Sijarto i ukazao da posle austrijskog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom koje se završava u decembru preuzima Rumunija, zemlja koja se takođe zalaže za proširenje.

foto: Beta/Miloš Miškov

Joksimović je rekla da je realno očekivati da do kraja godine Srbija otvori tri ili četiri poglavlja ; imajuči u vidu sadašnju atmosferu u Evropskoj uniji, koja nije naklonjena politici proširenja. Ona se zahvalila mađarskom ministru na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na putu ka EU.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track