FABRICI: Srbija mora da uskladi spoljnu politiku sa EU
Foto: Zorana Jevtić

evropske integracije

FABRICI: Srbija mora da uskladi spoljnu politiku sa EU

Politika -

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas da Srbija do trenutka pristupanja EU mora u potpunosti da uskladi spoljnu politiku s tom organizacijom.

U obraćanju srpskom parlamentu, Fabrici je pozdravio to što je Srbija ukinula bezvizni režim za državljane Irana, i naveo da EU od Beograda očekuje isti postupak za sve druge zemlje čijim državljanima je za ulazak u EU potrebna viza, a koje sa Srbijom imaju bezvizni režim.

Govoreći o reformama, šef Delegacije EU je naveo da ekonomske reforme idu dobro, da se iz Brisela prate reforme u oblasti vladavine prava kao i najavljene ustavne promene, dok su u oblasti slobode medija i slobode izražavanja i dalje otvorena pitanja oko kojih je izražena zabrinutost u izveštaju iz 2017. U domenu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Fabrici je naveo važnost sprovodjenja zakona.

Fabrici je izjavio da će napredak reformi u oblasti vladavine prava i napredak u dijalogu s Prištinom biti glavni kriterijumi za ocenjivanje napretka Srbije u integracijama.

On je naveo da će EU i dalje biti posrednik u dijalogu Beograda i Prištine do postizanja "sveobuhvatnog i opšteprihvatljivog" sporazuma.

Fabrici je rekao da EU želi da Srbija ima jak, pluralistički parlament koji će nadzirati sprovodjenje zakona i biti "glas naroda".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track