BRITANSKI FAJNENŠNEL TAJMS O RAZGRANIČENJU: Plan Vučića i Tačija o granicama zaslužuje opreznu podršku
Foto: Beta/Tashana Batista

moguće rešenje

BRITANSKI FAJNENŠNEL TAJMS O RAZGRANIČENJU: Plan Vučića i Tačija o granicama zaslužuje opreznu podršku

Politika -

BRISEL - Britanski Fajnenšl Tajms ocenjuje da su zvaničnici SAD i EU sve više "zagrejani", a da Berlin "omekšava" stav kada je reč o ideji moguće korekcije granica i zamene teritorija kao rešenju za kosovski problem.

U svojoj najnovijoj analizi "Balkanski plan koji zaslužuje opreznu podršku", uticajni Fajnenšl tajms bavi se pitanjem rizika i dobrobiti ideje predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, o mogućoj korekciji granica i razmeni teritorije kao rešenju za dugogodišnji kosovski problem.

foto: Twitter/Maja Kocijancic

"Rešenje konfliktnih situacija često od lidra zahteva hrabre korake čak i i one koji su nekada bili tabu. U ovom slučaju ako predsednici mogu da postignu dogovor, potencijalna dobrobit za Srbiju, Kosovo i širi region je dovoljna da se zasluži oprezna međunarodna podrška. SAD i EU zvaničnici se sve više 'zagrejani' za plan. Iako je nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala ideju, izgleda da i pozicija Berlina postaje mekša", navodi se u tekstu.

Fajnenšl tajms piše da je istorija je pokazala da je "diranje" granica na Balkanu opasnije nego u bilo kom drugom delu Evrope, ali i da se srpski predsednik Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Hašim Tači kreću ka ključnom sporazumu u cilju normalizacije odnosa "nekadašnje jugoslovenske republike i njene nekadašnje pokrajine", što uključuje upravo korekciju granica i razmenu teritorije.

U daljoj analizi navodi se da bi dolazak do sporazuma značio napredak Srbije ka članstvu u EU, a Kosovu izlazak iz "međunarodnog limba" u kome se nalazi od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine. Istovremeno takav proboj doprineo bi nastavku evrointegracionog procesa celog regiona i ojačao zamah rešavanja komplikovanih pitanja pokrenut dogovorom Atine i Skoplja oko imena, navode u Fajnenšl Tajmsu.

Istovremenoo se i upozorava na moguće "zamke" koje bi ovakav dogovor mogao da ima, a koje se odnose na dalje etničke podele u regionu.

foto: Beta/Zucchi Enzo

"Najopasnija potencijalna posledica mogla bi da bude ohrabrivanje drugih lidera i naroda sa područaja bivše Jugoslavije, na prvom mestu Srba iz Bosne, da prepravljajuju granice koje im se ne sviđaju", navode u Fajnenšl tajmsu.

U analizi se navodi da još nisu poznati svi detalji plana, a predsednici Vučić i Tači se pozivaju da transparentnije predstave svoje ideje.

"Ključno je da EU i druge zemlje da, ukoliko postoji proboj, njega isprate odgovarajućim priznajenm i podrškom. To bi omogućilo da dogovor postakne mir i stabilnost, a ne ponovne podele u problematičnom regionu", zaljučuje se u tekstu Fajnenšl Tajmsa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track