NOVI NEMAČKI AMBASADOR ŠIB: 7 ih je spremno, određeni broj poglavlja Srbiji biće otvoren ubrzo
Foto: Vlada Srbije

Reforme moraju biti ambiciozne, održive, kredibilne, jasne

NOVI NEMAČKI AMBASADOR ŠIB: 7 ih je spremno, određeni broj poglavlja Srbiji biće otvoren ubrzo

Politika -

BEOGRAD - Ambasador Nemačke Tomas Šib izjavio je danas da će određeni broj poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, a sedam ih je pripremljeno, biti otvoren ubrzo.

"Postoje jasna očekivanja Vlade Srbije, određeni broj poglavlja biće otvoren, a sedam ih je već tehički pripremljeno", rekao je Šib na sednici Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 23 povodom Predloga zakona o zaštiti podatka o ličnosti i besplatnoj pravnoj pomoći.

"Reforme moraju biti ambiciozne, održive, kredibilne, jasne. Implementacija je ključna kako bi donela dobro svakom građaninu Srbije", rekao je Šib.

Ambasador je naveo da se prati proces i rad na Poglavlju 23, koje je fundamentalno za napredak i vladavinu prava, kao i proces otvaranja novih poglavlja. Prema njegovim rečima, fokus je i na dva predloga zakona, ali i na otvaranju novih poglavlja. Prema njegovim rečima, trenutni Zakon o zaštiti podatka o ličnosti progresivan je i dobar.

Šib je pohvalio to što je Predloga zakona o besplatnoj pravnoj pomoći nakon deset godina diskusije između civilnog društva i predstavnika vlade dospeo u skupštinsku proceduru.

"Poznat nam je problem sa kojim se civlno društvo suočavalo i ograničenim mogućnostima kako bi se obezbedila besplatna pravna pomoć ugroženim kategorijama stanovništva", naveo je Šib.

Prema njegovim rečima, trenutni Zakon o zaštiti podatka o ličnosti progresivan je i dobar. "Potrebno ga je ojačati pomoću amandmana kako bi se ojačala prava svakog pojedinca", ocenio je ambasador na skupu na kome je govorila i šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track