VOJNI SINDIKAT OPTUŽUJE Vulin na VMA drži radnike na crno! Više od 200 medicinara tri meseca nije dobilo ni dinara
Foto: Filip Plavčić

RADE BEZ UGOVORA

VOJNI SINDIKAT OPTUŽUJE Vulin na VMA drži radnike na crno! Više od 200 medicinara tri meseca nije dobilo ni dinara

Politika -

Na Vojnomedicinskoj akademiji više od 200 medicinskih tehničara i bolničara angažovano je protivzakonito, pri čemu njih osamdesetak od avgusta radi bez ikakvog ugovora, praktično na crno, i za šta već tri meseca nisu dobili ni dinara, tvrde za Kurir u Vojnom sindikatu Srbije.

Iz sindikata objašnjavaju da se sa ovim ljudima zaključuju ugovori o privremenim i povremenim poslovima (UPPP) na šest meseci, što je nezakonito jer je po Zakonu o radu za takve ugovore dozvoljen angažman ne duži od 120 dana (četiri meseca) godišnje.

- Po isteku roka od šest meseci, a do potpisivanja novog ugovora, ovi ljudi nastavljaju da obavljaju poslove, ali im se za to ne plaća, već se taj rad tretira kao prekovremeni, za šta im sleduju slobodni sati. U poslednjih godinu dana to retko ko može da iskoristi jer je dosta medicinskog osoblja napustilo VMA i otišlo u inostranstvo - kaže za naš list Dejan Pavlović, koordinator pravne službe Vojnog sindikata.

On upozorava da su u avgustu istekli ugovori za oko 50 medicinara, koji su nastavili da rade, dok je istovremeno 30 novih bolničara počelo da radi na osnovu obećanog, a još nepotpisnog ugovora. - Svi oni praktično rade na crno i od avgusta im nije isplaćen ni dinar naknade za njihovo angažovanje, pa im je egzistencija dovedena u pitanje - naglasio je Pavlović.

Radnici angažovani po UPPP nemaju pravo na plaćeno bolovanje, godišnji odmor, prevoz do posla niti druge naknade koje pripadaju zaposlenima.

Šta će povodom ukazivanja na rad na crno na VMA preduzeti, nisu se izjasnili ni iz Inspektorata za rad Ministarstva rada.

Odgovor Ministarstva odbrane Kuriru

Angažovani su po Zakonu o radu

- Na VMA je angažovano oko 300 osoba po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Kao osnovni razlog njihovog angažovanja je 576 nepopunjenih formacijskih mesta, od toga 251 medicinski tehničar i 77 u logistici, koji su neophodni za funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih zadataka - navodi se u odgovoru Ministrastva odbrane Kuriru i dodaje: - Ove osobe angažuju se u skladu sa Zakonom o radu, kao osobe van radnog odnosa na 120 radnih dana za obavljanje određene vrste poslova. U skladu sa zakonskom regulativom isplata novčane naknade i uplata doprinosa vrši se samo za dane kada su lica radno angažovana. Visina novčane naknade određuje se na osnovu stepena stručne spreme za poslove na koje se angažuju i propisanog koeficijenta .

(Kurir/S. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track