PRIŠTINSKA GAZETA EKSPRES OTKRILA: Hašim Tači američkoj kompaniji Balards bliskoj Donaldu Trampu plaća više od milion evra za lobiranje
Foto: AP

veza za vašington

PRIŠTINSKA GAZETA EKSPRES OTKRILA: Hašim Tači američkoj kompaniji Balards bliskoj Donaldu Trampu plaća više od milion evra za lobiranje

Politika -

Prošle godine američkoj lobističkoj kompaniji Ballards privremene institucije u Prištini su platile više od milion evra, a prema detaljima ugovora, ta kompanija će lično služiti kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, piše prištinska Gazeta ekspres.

Kako se navodi, tzv. kosovska vlada je sada izdvojila dodatnih 100.000 evra za Predsedništvo, a taj novac će biti isplaćen istoj kompaniji.

List navodi da je Tači odlučio da o ovome ne govori, niti se njegov kabinet oglasio povodom toga.

foto: Fonet, AP

Tači je u decembru prošle godine pronašao kompaniju Ballard, koja sarađuje sa njegovim prijateljima, albanskim poremijerom Edi Ramom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kako bi mu pomogla da popravi svoj međunarodni imidž, prenosi Gazeta ekspres.

Predsedništvo je tu odluku obrazložilo time da teže da se približe američkoj vladi, a Gazeta ekspres ističe da je u to vreme Tači patio zbog nedostatka susreta sa stranim liderima.

Iako je od potpisivanja ugovora sa kompanijom prošlo skoro godinu dana, to nije bilo dovoljno, pa je Predsedništvo tražilo dodatana sredstva, piše list i dodaje da je vlada u utorak odgovorila na njihov zahtev i odvojila dodatnih 100.000 evra.

foto: Reuters

"Kabinet vlade usvojio je i odluku za odobravanje zahteva Kancelarije predsednika za izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 100.000, za konsultantske usluge američkoj kompaniji Ballards&Partners", navodi se u saopštenju vlade.

Iz vlade u Prištini kazali su da zahtevi za budžet koji stižu iz Predsedništva su na određenoj budžetskoj liniji, a kako će se posle usmeriti ta sredstva, to je u nadležnosti Predsedništva.

Gazeta ekspres je zatražio objašnjenje iz Predsedništva i iz Ministarstva finansija, ali odgovor nije dobio.

List je uspeo da dođe do dokumenata iz kompanije koja su poslata Odseku za pravosuđe u Vašingtonu.

Kako se navodi, kompanija je izabrana bez otvorenog tendera, a bila je i jedini konkurent.

foto: EPA

Tačijev kabinet plaća 52.000 dolara mesečno za strateške konsultacije i usluge zagovaranja kompaniji sa sedištem u SAD, a za dve godine platiće milion i 248.000 evra.

Prema ugovoru kompanija Ballards&Partners, pružaće kancelariji predsedništva usluge strateškog konsultovanja i usluge zastupanja interesa u vezi sa njenim odnosom sa američkom Vladom, a kompanija ima zadatak da savetuje Tačija i da zagovara u ime Predsedništva za sva pitanja koja Tači vidi kao potrebna i pogodna pred američkom vladom.

Predsednik kompanije Balards, čije je sedište na Floridi, jedan je od ljudi najbližih američkom predsedniku Donaldu Trampu, tvrdi Gazeta ekspres.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track