Najnovije vesti

MILOVAN DRECUN: Odluka Prištine pokazuje njenu nemoć! Ovo je potpuno SULUD I NEPOTREBAN POTEZ!
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik skupštinskog odbora za KiM

MILOVAN DRECUN: Odluka Prištine pokazuje njenu nemoć! Ovo je potpuno SULUD I NEPOTREBAN POTEZ!

Politika

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da je današnja odluka Prištine da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto sulud i potpuno nepotreban potez, koji pokazuje svu nemoć Prištine.

Drecun je dodao da taj potez ne treba posmatrati izolovano i objasnio da su Albanci u Prištini iskoristili kao povod za podizanje taksi nezadovoljstvo što nisu članica Interpola.

"Iskoriristili su to nezadovoljstvo da nastave sa pogoršanjem odnosa sa Beogradom i otežavanjem komunikacije Beograda sa srpskim narodom na KiM, kao i položaj ostanka srpskog naroda u južnoj pokrajini", rekao je Drecun za TV Pink.

Kaže da će Albanci, dugoročno gledano, imati za cilj da potpuno prekinu nastavak dijaloga u Briselu, normalizaciju odnosa, kao i da iznegnu bilo koju obavezu koju su preuzeli da realizuju.

Bojim se da će imati za cilj i da otežaju što je više moguće život Srbima na KiM, kaže Drecun i dodaje da se istovremeno pred svojom javnošću pravdaju što su doživeli strahovit udarac i neuspeh u pokušaju da postanu clanica Interpola.

"Sada je očigledno da su u bezizalnoj situaciji, više ta moć koju imaju SAD i koju koriste da podrže tu lažnu državu ne može uvek da im pomogne i oni su sada svesni te situacije. Sada su u velikom problemu gde ne mogu da se ponašaju politicki racionalno i ne mogu da shvate koji je put kojim bi trebali da idu", navodi Drecun.

foto: Zorana Jevtić

Smatra da Beograd treba da insistira da se nastave razgovori u Briselu i to što pre, kao i da je potrebno vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu - posebno one države koje mogu da utiču na Prištinu.

Dodaje da postoji i mehanizam pritiska na Prištinu i od strane srpskog naroda na KiM preko njegovih izabranih predstavnika u parlamentu u Prištini.

"Mislim da nas ocekuje period veoma turbulentnog i napetog stanja između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine i treba našim smirenim potezima izazvati reakciju i zapada da Prištinu natera da se politički racionalno ponaša, jer ovo je otišlo predaleko i ne može se tolerisati", kaže Drecun.

Navodi da ako se nastavi sa ovakvim jednostranim potezima, moze se desiti da ćemo ubrzo doći u situaciju da i Srbija preduzme kontra mere, koje će usloviti lancanu reakciju.

"Svi ćemo biti u velikom problemu i ništa neće moći da se radi na smirivanju te situacije", zakljucio je Drecun.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić, Foto: Zorana Jevtić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...