Najnovije vesti

MALI PRED POSLANICIMA U SKUPŠTINI: Budžet za 2019. je uravnotežen, veće plate i penzije, ali i investicije
Foto: Marina Lopičić

ministar u parlamentu

MALI PRED POSLANICIMA U SKUPŠTINI: Budžet za 2019. je uravnotežen, veće plate i penzije, ali i investicije

Politika

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali je danas izjavio da je predloženi državni budžet za 2019. uravnotežen jer su planirane veće plate u javnom sektoru i penzije, što će poboljšati životni standard gradjana, ali će biti veće i javne investicije što će doprineti privrednom rastu i većoj zaposlenosti.

Mali je u Skupštini Srbije, obrazalažući predlog budžeta za iduću godinu, rekao da će setom pratećih finansijskih zakona biti obezbedjeno poresko rasterećenje i jačanje konkurentnosti i atraktivnosti domaće privrede.

Naveo je da je planirano da prihodi budžeta iznose 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu, tako da će deficit biti 22,9 milijardi, što je 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžet je projektovan na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 3,5 odsto, a da će inflacija iznositi 2,3 odsto.

"Fiskalnom konsolidacijom je obezbedjeno da se i dalje smanjuje udeo javnog duga u BDP-u, sa sadašnjih 56,6 odsto na ispod 50 odsto u narednoj godini", istakao je Mali.

"Bez naplate naknade više puta po istom osnovu"

Mali je izjavio danas da će se Predlogom Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara unaprediti transparentnost sistema javnih prihoda i obezbediti predvidivost troškova poslovanja privredi.

On je u Skupštini Srbije rekao da se Predlogom zakona otklanja mogućnost naplate naknada više puta po istom osnovu.

- Uvođenje naknada samo jednim zakonom, unapređenje predvidivosti troškova poslovanja privrednih subjekata i racionalno korišćenje javnih dobara su tri najvažnija cilja predloženog rešenja, rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Naveo je da će se ukinuti naknada za biogoriva, za obavezne rezerve prirodnog gasa, za prekomerno korišćenje javnog puta, kao i za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa javnog puta.

Kako je dodao, povećanje plata u javnom sektoru od 1. janura iduće godine biće od sedam do 12 odsto, tako da će ukupan fond za plate na svim nivoima vlasti dogodine za 33 milijarde biti veći nego ove godine, dok će za penzije izdvajanja iz budžeta i PIO fonda biti veća za 35 milijardi dinara.

"Izdvajanja za kapitalne investicije i republičkog budžeta i budžeta lokalnih samouprava dogodine će iznositi 220 milijardi dinara, to je 30 odsto više nego ove godine", rekao je Mali i istakao da će se taj novca koristiti za izgradnju putne i železničke infrastrukture, kao i za ulaganja u tehnološke parkove i zdravstvene ustanove", kazao je Mali.

Ministar je rekao da će poresko opterećenje zarada na teret poslodavaca biti smanjeno sa 63 na 62 odsto, zbog čega će budžetski prihodi biti manji za 12 milijardi dinara.

"Novim zakonom o naknadama biće objedinjene i smanjene naknade koje plaćaju privrednici, što će garantovati predvidovost tih izdataka", kazao je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...