VESELJI: 14. decembra ćemo zvanično imati vojsku Kosova! Đurić: OVO JE NAJVEĆA PRETNJA MIRU!
Foto: Profimedia

ozbiljna pretnja

VESELJI: 14. decembra ćemo zvanično imati vojsku Kosova! Đurić: OVO JE NAJVEĆA PRETNJA MIRU!

Politika -

Predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, saopštio je danas da će o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, poslanici odlučivati 14. decembra i veruje u pozitivan ishod.

"Četrnaestog decembra zvanično ćemo imati kosovsku vojsku. Ovo je datum kada ćemo u kosovskom parlamentu glasati za transformaciju KBS u vojsku. Srećno i čestitke svima od nas", napisao je Veselji na svom Fejsbuk profilu.

Najava formiranja takozvane kosovske vojske najveća je do sada pretnja miru i bezbednosti u regionu, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Đurić.

Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i to se ne može prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi, upozorova direktor Kancelarije za KiM.

Jedino čemu bi jedna takva formacija doprinela jeste produbljivanje međuetničke distance u regionu, i bila bi novi fitilj na balkanskom buretu baruta,ističče on.

"Podsećam da je, prema međunarodnim sporazumima kojima je pre dve decenije okončan rat na Kosovu i Metohiji, Kfor jedina vojna formacija sa pravom da se nalazi na teritoriji naše južne pokrajine, i svaka podrška formiranju nekakve kosovske vojske je udarac u same temelje međunarodnog prava i obesmišljava bilo kakve mirovne sporazume", navodi Đurić.

Još nije kasno da se Priština odgovori od namere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a sprečilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu, zaključuje Đurić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja