Najnovije vesti

POKS PREDLAŽE ISLANDSKI MODEL PROTIV DROGE: Inicijativu već potpisalo 40.000 građana
Foto: POKS

borba protiv droge

POKS PREDLAŽE ISLANDSKI MODEL PROTIV DROGE: Inicijativu već potpisalo 40.000 građana

Politika

Pokret obnove Kraljevine Srbije ( POKS ) podneće Narodnoj skupštini predlog Zakona o zaštiti dece od psihoaktivnih supstanci čiji će osnovni cilj biti da se smanji stopa narkomanije i alkoholizma među mladima, saopštio je ovaj pokret.

"POKS je želeo da za podnošenje Zakona dobije veliku podršku građana. Zato su aktivisti POKS izašli na ulice naših gradova i započeli akciju skupljanja potpisa građana, putem potpisivanja peticije, bez obzira na hladne dane. Iako nam je dovoljno da 30.000 birača potpiše peticiju, POKS je odlučio da zatraži podršku 50.000 građana. Nakon završetka ove akcije POKS će predati predlog Zakona u proceduru usvajanja Narodnoj skupštini", kaže potpredsednik POKS-a Mirko Čikiriz.

Mirko Čikiriz
Mirko Čikirizfoto: POKS

Oni su saopštili da je za nepune dve nedelje svoje potpise na peticiju POKS-a stavilo preko 40.000 građana širom Srbije.

"POKS je kod izrade Zakona najviše koristio islandski model, koji je dao najbolje rezultate jer je za 20 godina primene Zakona stepen narkomanije i alkoholizma kod mlade populacije sveden sa 44 na 5 odsto. Naše društvo mora deci Zakonom omogućiti alternativu nezdravom načinu života. Država i lokalne samouprave moraju mladima omogućiti besplatno bavljenje sportom, kroz izradu sportske infrastrukture i niz podsticajnih mera društva, škole, roditelja", kaže Čikiriz i ističe da su neke od konkretnih mera po islandskom modelu: obaveza svakog maloletnika da tri do četiri dana u nedelji ima aktivnosti koje za posledicu imaju lučenje hormona sreće u njihovom mozgu, kao što su sport, boravak u prirodi, kulturna dešavanja, obaveza škola da deo nastave održavaju u prirodi, obaveza škola da uvedu vannastavne aktivnosti i kreativne radionice za decu.

foto: POKS

"Predložićemo da se roditeljima besplatno dele testovi na narkotike...Potrebne su indentifikacione kartice za ulazak dece u školska dvorišta, veći broj školskih policajaca ...Uvedene su i neke zabrane, kao što su zabrana boravka na ulici maloletnicima, ako nisu u pratnji punoletne osobe koja je odgovorna za maloletnika, posle 22 časa zimi, posle 24 časa leti, kao i zabrana točenja i prodaje alkoholnih pića maloletnim osobama i zabrana boravka maloletnim osobama u ugostiteljskim objektima u kojima se služe alkoholna pića nakon 23 sata. U slučaju nepoštovanja Zakona biće kažnjavani ugostitelji i roditelji", kaže Čikiriz.

(Kurir/D. Ilić/Foto: POKS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...