MILIĆ: Nije opasno po regionalnu stabilnost ono što radi Srbija, već Priština
Foto: Filip Plavčić

kosovsko pitanje

MILIĆ: Nije opasno po regionalnu stabilnost ono što radi Srbija, već Priština

Politika -

Srbija ima pravo da lobira za nepriznavanja Kosova, kaže direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić i dodaje da sve što radi srpska diplomatija jesu potpuno legitimni i uspešni potezi, koji, s razlogom, izazivaju zabrinutost kosovskog rukovodstva.

Ona se ne slaže sa ocenom da je povlačenje priznanja Kosova ozbiljan problem za dijalog i regionalnu stabilnost: "Ovo što se dešava i što Srbija radi nije opasnost po regionalnu stabilnost, ali jeste ono što radi Priština - od provokacija sa Kosovskim snagama bezbednosti, preko carina koje je uvela, do kontroverznih hapšenja na, u najmanju ruku, neprimeren način", rekla je Milić.

Milić ističe da je suština da kosovske vlasti svojoj javnosti moraju da objasne da su je njeni predstavnici lagali da je nezavisnost Kosova završena stvar.

"Ako bi se slušali političari u Prištini i većina medija, ispada da je srpska diplomatija toliko moderna, toliko moćna, snažna, da može sve da uradi i da zadrži Kosovo u svom sastavu, samo ako hoće", rekla je Milić za Blic.

Kako kaže, Srbija ima pravo da lobira za nepriznavanja da bi pokazala svoju poentu.

Milić podseća da postoji veliki broj zemalja u Ujedinjenim nacijama koje ne vide stvari kao što ih vidi Priština i što je, uverena je, adut Srbije.

Smatra da srpska strana ne treba da "malo tvrdi da je Kfor faktor stabilnosti, a onda malo nije", jer to nije doprinos stabilnosti. Dodaje i da sve što se dešava u vezi sa Kosovom više nema veze sa normalizacijom odnosa, već sa zauzimanjem pregovaračkih pozicija.

Smatra i da je Briselski dijalog pogrešno vođen od samog početka i da sve što se dešava na relaciji Beograd-Priština- Brisel predstavlja nepotrebno oživljavanje dijaloga ovoj formi u kojoj je sada.

"Rešenje bi moglo da bude da se izvrši pritisak na Prištinu da se dođe do nultodimenzionog stanja, a suština je da se ne može Srbija u svemu tome ostaviti potpuno poražena bez ičega", navela je Milić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track