TRG MLADIH POLJOPRIVREDNIKA: Centar Sremske Mitrovice u znaku mladih poljoprivrednika!
Foto: Promo

TRG MLADIH POLJOPRIVREDNIKA: Centar Sremske Mitrovice u znaku mladih poljoprivrednika!

Srbija -

U organizaciji Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, od početka juna do kraja oktobra, na Trgu Vojvođanskih brigada u Sremskoj Mitrovici, bio je postavljen “Trg mladih poljoprivrednika“. Cilj ove takozvane “pijace mladih poljoprivrednika” jeste podrška novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača u plasmanu proizvoda.

I ove i prethodne godine, Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, imali su odlične mere podrške mladim poljoprivrednicima do 40 godina starosti. Podrška se ogledala u dodeli avansnih, bespovratnih sredstava za otpočinjanje i unapređenje postojeće poljoprivredne proizvodnje. Mitrovčani su odlučili da se nadovežu na ove mere, i lokalnim mladim poljoprivrednicima i ženama koje se bave poljoprivredom, pruže podršku u plasmanu poljoprivrednih proizvoda. Obezbeđene su prodajne tezge, besplatno na korišćenje u periodu od 5 meseci, u centru grada. Desetak mladih poljoprivrednika i par poljoprivrednica, imali su priliku da prodaju isključivo proizvode za čiju su proizvodnju registrovani. Prihvatljivi sektori bili su voćarstvo, povrtarstvo i pčelarstvo, tako da su se na tezgama našli sveže jabuke, maline, tikvice, paradajz i paprika, domaći sokovi i likeri, med i ostali pčelarski proizvodi. Kako su tokom sezone stizale nove povrtarske i voćarske kulture, tako su se i tezge na “Trgu mladih poljoprivrednika” dopunjavale novim proizvodima.

foto: Promo
  • Teško je nešto proizvesti, a još teže prodati. Sa zadovoljstvom mogu da prokomentarišem da je akcija bila od koristi mladim poljoprivrednicima, jer su prodali svoje proizvode zaobilazeći niske cene koje im za te proizvode nude nakupci i otkupljivači, a zadovoljni su i građani, odnosno potrošači, jer su u svakom momentu, u gradskom jezgru, mogli da nabave sveže lokalne poljoprivredne proizvode, koji dolaze sa mitrovačkih njiva i plantaža - Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Tekst je objavljen u sklopu projekta “Sremska Mitrovica – Javni interes u fokusu” finansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport. Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track