DAČIĆ NA KONFERENCIJI UN: Srbija preduzela korake za ispunjenje zahteva Poglavlja 27
Foto: Beta

PROMOCIJA ZELENE EKONOMIJE

DAČIĆ NA KONFERENCIJI UN: Srbija preduzela korake za ispunjenje zahteva Poglavlja 27

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas da je Srbija preduzela odlučne korake kako bi ispunila zahtevi iz Poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju EU, a u cilju očuvanja resursa, promocije zelene ekomonije i brige o zdravlju stanovništva.

Dačić je na konferenciji UN o životnoj sredini u Beogradu rekao da Srbija prepoznaje značaj zaštite životne sredine na nacionalnom i globalnom nivou, o čemu svedoči i formiranje zasebnog ministarstva u vladi, te da je jedan od glavnih principa kojima se vlada vodi poštovanje prava javnosti da bude aktivno uključena u proces.

On je kazao da je vlada obezbedila i sredstva za sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva, što doprinosi podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine, unapređenju znanja, kao i realizaciji projekata koji rešavaju pojedinačne probleme.

Naglasio je i da je u cilju promovisanja dijaloga s predsavnicima civilnog društva uspostavljeno pet Arhus centara širom Srbije.

Dačić je istakao i da vlada prepoznaje značaj unapređenja regionalne saradnje u oblasti zaštite životne sredine, što, kažze, treba posmatrati kroz dopinos napretku na polju usklađivanja nacionalnih propisa i praksi zemalja kandidata za članstvo u EU s politikom i standardima očuvanja životne sredine u zemljama članicama.

Navodeći da uspeh sprovođenja ciljeva zavisi od finansiranja, Dačić je rekao da je potrebno obezbediti jednak pristup i globalnim i regionalnim izvorima finansiranja.

"Iznalaženje novih izvora finansiranja, javno-privatna partnnerstva, uključujući i podsticajne mere koje države treba da obezbede, neka su od pitanja na koja je potrebno naći odgovore, pre svega u okviru UN", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track