Najnovije vesti

PRIŠTINSKA KOHA NAJAVLJUJE PRVE OPTUŽNICE: Rustem Mustafa prvi komandant OVK pred Specijalnim sudom
Foto: Youtube Printscreen

optužnica u januaru

PRIŠTINSKA KOHA NAJAVLJUJE PRVE OPTUŽNICE: Rustem Mustafa prvi komandant OVK pred Specijalnim sudom

Politika

PRIŠTINA - Prištinska Koha tvrdi da će biti podignuta prva optužnica na Kosovu i Metohiji za ratne zločine protiv bivšeg komandanta OVK i nekadašnji poslanik u kosovskoj Skupštini, a navodi da je reč o Rustemu Mustafi, komandantu OVK za Podujevsku oblast.

 

To je Koha objavila na svom sajtu, pozivajući se na neimenovane izvore, a kako se dodaje, podizanje optužnice se očekuje u januaru.

 

foto: Profimedia

Jedan od bivših komandanata Oslobodilacke vojske Kosova i nekadašnji poslanik u kosovskom parlamentu, poznat po ratnom nadimku "komandant Remi", pregovara sa Specijalnim sudom za zlocine OVK o načinu na koji ce se predati tom sudu, piše Koha.

 

Pozivajuci se na izvore u tom sudu, Koha piše da je spremna prva optužnica protiv bivšeg regionalnog komandanta OVK, kao i da su istražitelji Specijalnog suda nedavno bili na Kosovu kako bi dogovorili nacin predaje.

 

"Verovatno je da ce uskoro biti postignut dogovor o dobrovoljnoj predaji", rekao je neimenovani izvor prištinskom dnevniku.

 

Mustafa je dobio poziv da bude saslušan 14. januara, rekao je njegov advokat.

Kako je prethodno navela Koha, specijalni tužilac Džek Smit pripremio je prvu optužnicu, na osnovu sedmogodišnje istrage o zločinima, koji proističu iz izveštaja Dika Martija i Saveta Evrope.

 

"Istražitelji su bili na Kosovu i pregovarali su o potencijalnoj predaji osumnjičenog i ima šanse da se dogovor postigne brzo o njegovoj dobrovoljnoj predaji", rekao je izvor za KTV.

 

foto: Profimedia

Portparol Kancelarije Specijalnog tužioca nije htela da komentariše ovu informaciju.

 

"Kancelarija Specijalnog tužioca ne komentariše niti će komentarisati nagađanja oko potencijalnog vremena podizanja optužnica, ili davati specifične informacije o statusu istraga. Kancelarija Specijalnog tužioca je angažovana na istrazi svih navoda iz izveštaja SE, koji je izradio švajcarski senator Dik Marti, i ima za cilj da obezbedi da se svi navodi adresiraju i u potpunosti istrače", rekao je Kristofer Benet, portparol Kancelarije Specijalnog tužioca.

 

Kosovski sajt Ekspres navodi i da su do sada saslušana trojica bivših komandanata OVK, ali njihov identitet i razlozi zbog kojih su saslušavani, nisu objavljeni.

 

Telegrafi:Advokat potvrdio-Rustemi na sudu u Hagu 14.januara

 

Advokat Arianit Koci potvrdio je da je njegov klijent Rustem Mustafa - Remi primio poziv da se 14. januara pojavi pred Kancelarijom Specijalnog tužioca Kosova u Hagu.

 

Kako prenosi kosovski portal Telegrafi, Mustafin advokat je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je reč o pozivu na intervju i da će se Mustafa dobrovoljno pojaviti.

 

"Spreman je da pojasni svaku okolnost koju KST istražuje. Ovo je sve o čemu smo do sada obavešteni i tražim da novinari pokažu razumevanje i da ne kontaktiraju Mustafu u vezi sa ovim pitanjem", preneo je njegov advokat.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...