Najnovije vesti

PRIŠTINA JE UPOZORENA! Norveški ambasador u Srbiji: Biće posledica ukoliko kosovski političari donesu odluku o FORMIRANJU VOJSKE!
Foto: PrintskrinYT

Arne Sanes Bjornstad

PRIŠTINA JE UPOZORENA! Norveški ambasador u Srbiji: Biće posledica ukoliko kosovski političari donesu odluku o FORMIRANJU VOJSKE!

Politika

Ono što Priština sada radi predstavlja rizik, ocenjuje ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, i dodaje da su prištinske vlasti na to jasno upozorene.

 

Norveški diplomata ne isključuje mogućnost da će kosovska skupština 14. decembra doneti odluku o formiranju vojske, ali smatra da je ključno pitanje šta će ta vojska sledeće uraditi.

 

- Potpuno se slažem sa stavom generalnog sekretara NATO Jensom Stoltenbergom da će biti posledica ukoliko kosovski političari donesu odluku o formiranju vojske, ali i u tom slučaju postoje različiti scenariji, počevši od toga da se ništa ne dogodi, pa sve do onih dramatičnih - kaže Bjornstad, uz opasku "prvo moramo videti šta će se dogoditi".

 

Ambasador Norveške, čija zemlja nije članica EU, ali jeste u NATO, izražava nadu da će kosovske vlasti prihvatiti savete svojih prijatelja da sada nije momenat za formiranje vojske, kao i savete onih u kojima Priština ne vidi prijatelje.

 

Kako je rekao, "ono što sada rade predstavlja rizik, u svakom slučaju, i na to su upozoreni kako od suseda, tako i od NATO i generalnog sekretara NATO".

 

- Vlast u Prištini treba da uvaži mišljenje svih relevantnih aktera u zemlji, kao što je i srpska zajednica. Nadamo se da ništa neće ugroziti Srbe na Kosovu, niti regionalnu stabilnost - dodaje ambasador, i ocenjuje da "situacija ipak nije tako dramatična kako se govori".

 

On smatra da neće doći do rata i da će međunarodni moćnici sprečiti eskalaciju situacije.

 

Kao što je i sprski predsednik Aleksandar Vučić rekao juče, do eskalacije neće doći, i smatram da sve strane takav scenario izbegavaju - kaže on.

 

Na pitanje šta ako Priština odluči da uputi vojsku na sever Kosova, norveški diplomata odgovara da, bez obzira kada će ta vojska biti formirana, sve njene aktivnosti treba da budu usklađene sa kosovskim zakonima. U suprotnom, napominje on, ulaz vojske na sever Kosova, će biti protumačen kao provokacija.

foto: PrintskrinYT

- Ako imamo u vidu države koje su priznale nezavisnost Kosova, onda kosovska vojska ima pravo da štiti svoju teritoriju ali, naravno, nemaju potrebu da štite teritoriju ukoliko ne postoje pretnje po nju - objašnjava Bjornstad.

 

On ponavlja da je poruka NATO o formiranju vojske bila veoma jasna i misli da su je u Prištini razumeli.

 

Na pitanje da li Stoltenbergova poruka Prištini da će u slučaju formiranja vojske NATO preispitati nivo svog angažmana na Kosovu znači dodatno ili smanjenje pripadnika KFOR na KiM, on kaže da je u slučajevima kada se bezbednost i stabilnost na Kosovu ugroženi, KFOR još potrebniji.

 

- Neki ljudi smatraju da ako nema kosovske vojske, onda nema potrebe ni za KFOR, ali ja se ne slažem sa takvim tvrdnjama“ - naglašava norveški ambasador.

 

Na pitanje kako vidi stav Vašingtona po pitanju formiranja vojske, kao i navode albanskih medija da će predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji u Vašingtonu potpisati sa SAD sporazume o naoružavanju, Bjornstad napominje da se pojavljuje veliki broj lažnih vesti i da je stav SAD, kada je reč o ovom pitanju, veoma jasan.

 

- SAD ni na koji način nisu rekle da podržavaju formiranje vojske Kosova u ovom trenutku, a bile su veoma jasne i kada su rekle da su protiv nametanja taksi Prištine od 100 odsto, da to predštavlja kršenje principa slobodne trgovine i da takve mere vlasti u Prištini treba da ukinu - dodaje Bjornstad.

 

Norveški ambasador istovremeno veruje da odnose Beograda i Prištine i novonastalu situaciju, mogu da promene Evropska unija i SAD, a ne države pojedinačno. Kaže i da je "situacija sada veoma teška, ali smatram da su svi svesni da ona nikome ne koristi, naprotiv".

 

- Delovanje srpske vlade je veoma zrelo i EU i SAD cene takvo ponašanje Srbije i Priština je svesna toga - ocenjuje on reakciju Srbije na mere Prištine, kao i na najave formiranja kosovske vojske, i kaže da je uveren da će u cilju očuvanja regionalne stabilnosti situacija biti vraćena u normalu za nekoliko nedelja.

 

A na pitanje kako vidi rešenje kosovskog problema i ideje da se taj problem reši u okviru međunarodne mirovne konferencije, norveški ambasador odgovara da ne postoji alternativa za Briselski proces.

 

- Što se više aktera uključi, to će proces postati komplikovaniji - smatra on, i dodaje da jedino što ujedinjuje EU je proces evropskih integracija i da upravo zbog toga ne postoji alternativa pregovorima u Briselu.

 

Navodi i da "niko za sada nije zatvorio vrata Evropske unije, ona ima određene unutrašnje izazove, ali mislim da će ona to razrešiti pre nego što, realistično posmatrano, Zapadni Balkan ispuni uslove za pristupanje Uniji“".

Bjornstad zaključuje da je razrešenje kosovskog pitanja na putu ka EU važno, ali ne i dovoljno, jer je to samo jedno od 35 poglavlja.

 

- Razrešenje kosovskog pitanja je važno, ali pre svega za Srbiju“ - zaključuje norveški ambasador u Srbiji.

 

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...