ON ZNA TAJNU KIPARSKIH PARA: Tomin savetnik ćuti o Slobinoj šemi kojom je Milošević iz Srbije izneo MILIJARDE u džakovima!
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Maja Mojsovski Rašević

kao zaliven

ON ZNA TAJNU KIPARSKIH PARA: Tomin savetnik ćuti o Slobinoj šemi kojom je Milošević iz Srbije izneo MILIJARDE u džakovima!

Politika -

Nemoguće je da Ivan Mrkić, ambasador Srbije na Kipru devedesetih, nije bio uključen u Miloševićevo iznošenje državnih para u tu zemlju. Treba ga ispitati o svemu, navode sagovornici Kurira

Bivši ambasador na Kipru Ivan Mrkić nikad nije do kraja rasvetlio kakva je bila njegova uloga devedesetih u iznošenju i skladištenju najmanje 3,5 milijardi nemačkih maraka u tu zemlju!

Pošto je šema koju je režim Slobodana Miloševića koristio za prebacivanje džakova državnih para na Kipar podrazumevala i diplomatske pošiljke, sagovornici Kurira ocenjuju da je nemoguće poverovati da Mrkić u svemu tome nije učestvovao. Stoga, kako kažu, Mrkić sasvim sigurno zna dosta tajni o ovom slučaju.

foto: Profimedia/Stock

Državni projekat

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava smatra da je Mrkić nesumnjivo bio uključen u ovaj Miloševićev poduhvat, jer je reč o državnom projektu koji se oslanjao na logistiku državnog aparata.

foto: Youtube/Printscreen

- Ne mislite valjda da je država unajmila neku kiparsku agenciju i da nije koristila svoje resurse na Kipru? Naravno da je Mrkić bio uključen. Po prirodi stvari, u operaciji ovakvih dimenzija osoblje ambasade na Kipru je moralo da učestvuje. U nekoj fazi transferisanja tog novca dobar deo diplomatskog osoblja na Kipru je morao da učestvuje. Da li je ijedan državni organ ikada pitao Mrkića šta zna o tome i kakva je njegova uloga? Verovatno iz tog perioda postoje tragovi, diplomatska prepiska, izveštaji, poverljive depeše koje su slate kao povratna informacija u Ministarstvo spoljnih poslova i instrukcije ministarstva ka Kipru - objašnjava Ninić za naš list.

On ocenjuje da uopšte nije kasno da tužilaštvo formira predmet o kiparskim parama i da pokuša da rekonstruiše ceo slučaj.

Štiti sebe

- To nikad nije urađeno, a Mrkić bi u tom procesu morao biti ispitan na sve okolnosti. Mrkić je iskusni diplomata i nema šanse da nije znao šta se iza brda valjalo. Moguće je da on sada ima neke informacije koje bi bile od značaja i koje bi koristile državnim organima u rasvetljavanju istine. Ukoliko ih krije iz nekog razloga, onda se postavlja pitanje da li štiti sebe.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić podseća da su tadašnji zakoni nalagali da se ogranci naših banaka u inostranstvu moraju registrovati u MSP.

foto: FoNet/MC

- Moguće je da se tu može pronaći veza za ulogu Mrkića u aktivnostima državnog vrha na Kipru.

Mrkić, koji je bio savetnik Tomislava Nikolića dok je bio predsednik, juče nije odgovarao na naša pitanja o njegovoj ulozi u ovoj aferi.

Činjenice o Ivanu Mrkiću

Ćosićev saradnik i Slobin ambasador

- U javnosti postao poznat 1992. kao šef kabineta predsednika SRJ Dobrice Ćosića

- Na Kipar odlazi 1993. kao otpravnik poslova ambasade, a odmah zatim postaje ambasador u toj zemlji

- Na Kipru ostaje do 1999.

- Ambasador u Japanu od 2006. do 2011.

- Šef diplomatije postaje 2012.

- Nakon toga postaje savetnik tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića

- Danas je u Nikolićevom savetu za saradnju s Rusijom i Kinom

I. K./ Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track