SRBI SA KOSOVA TRAŽE SANKCIJE BRISELA PROTIV PRIŠTINE: Žele i garancije da KPS neće dolaziti na sever
Foto: Zoran Šaponjić

novi protest

SRBI SA KOSOVA TRAŽE SANKCIJE BRISELA PROTIV PRIŠTINE: Žele i garancije da KPS neće dolaziti na sever

Politika -

Srbi sa Kosova i Metohije zatražili su danas od Brisela da bez odlaganja uvede političke i ekonomske sankcije prema vlastima u Prištini, do okončanja kršenja CEFTA sporazuma. Oni su taj, i još nekoliko zahteva izneli na današnjem protestu u Kosovskoj Mitrovici. Takođe traže čvrste garancije međunarodne zajednice da specijalne policijske jedinice i Kosovske bezbednosne snage neće dolaziti na sever, jer je to, ističu, jedini način da se izbegne eskalacija sukoba.

Takođe, poručeno je i da se politički predstavnici Srba neće vratiti u prištinske institucije do ukidanja tarifa. Zahteve je pročitao direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović. U tom proglasu, navodi se još: "Pozdravljamo odluku predsednika Aleksandra Vučića da se dijalog nastavi tek po ukidanju diskriminatorskih taksi i drugih necarinskih mera donetih protiv srpskog naroda. Posebno pozdravljamo zvanično saopsten stav da će Srbija zaštiti srpski narod na severu KiM u slučaju bilo kakvog ugrozavanja nase bezbednosti, koja je dubinski dovedena u pitanje formiranjem albanske tzv. 'Vojske Kosova'".

Na mirnom protestu ispred kancelarije EU i Euleksa, Ivanović je istakao da su sulude takse od 100 odsto, brutalno hapšenje Srba i formiranje tzv. vojske Kosova, "druge albanske vojke na ovom prostoru", u funkciji zastrašivanja Srba i etničkog čišćenja Srba i fazi stvaranja "Velike Albanije". On je rekao da mlake i blage osude EU govore više o njihovim proalbanskim stavovima. "Sve to čini da je situacija izuzetno ozbiljna i teška", rekao je Ivanović. "Svi znamo da je brutalno pregažena Rezolucija 1244 i znamo da iza toga ne stoji Priština. Oni su samo pioni i lakeji Velike Britanije i SAD", rekao je Ivanović.

On je istakao da Srbi na KiM imaju bezrezervnu podršku Srbije, koja je jasno poručila da neće dozvoliti etničko čišćenje i nasilje nad Srbima. Ivanović je rekao i da Srbi traže da se poštuje Rezolucija 1244, da se puste "njihova nevino uhapšena braća iz zatrova", da je poštuje Kumanovski sporazum, u delu o povratku Vojske Srbije na KiM u meri u kojoj je to određeno. "A, državi poručujemo da razmisli o reciprocitetu, da vratimo radar na Kopaoniku, da ojačamo ustanove i institucije civilne zaštite, da obezbedimo komunikacije, pre svega, u zonama Jarinja i Brnjaka...", rekao je Ivanović.

"Situacija je teška. Ali, spasa nam nema, ali propasti nećemo", citirao je Ivanović reči Nikole Pašića. Poručio je predstavnicima Albanaca da treba da shvate da su u težoj situaciji, jer je 12 zemalja povuklo priznanje... "Pašće njihova kvazi država. Mi imamo budućnost, imamo Srbiju", poručio je Ivanović. Danas je 28 dan kako Srbi u Kosovskoj Mitrovici mirno protestuju zbog taksi Prištine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track