BIVŠI DIPLOMATA I DIREKTOR NOVE EVROPE TIMOTI LES: Republika Srpska će se odvojiti od Bosne
Foto: Printscreen YouTube/N1

predviđa razdvajanje

BIVŠI DIPLOMATA I DIREKTOR NOVE EVROPE TIMOTI LES: Republika Srpska će se odvojiti od Bosne

Politika -

Bivši diplomata i direktor Nove Evrope Timoti Les izrazio je uverenje da će se Republika Srpska "konačno odvojiti od Bosne i Hercegovine".

On je u intervjuu za NIN rekao da su Srbi ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom i da osećaju da im je bezbednost ugrožena pod politikom Sarajeva i da su duboko povređeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja ih je dodatno odvojila od BiH.

"Svakako smatram da će se Republika Srpska konačno odvojiti od Bosne i Hercegovine. Razlozi za to su dvostruki. Jedan je što su Srbi ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, osećaju da im je bezbednost ugrožena pod politikom Sarajeva i duboko su povređeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja ih je dodatno odvojila od BiH", rekao je on i dodao:

"Drugi razlog zbog koga će se odvajanje i dogoditi je promena međunarodnog okruženja. Poslednjih dvadeset godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su bosanski Srbi želeli da se distanciraju od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Evropska unija suočava sa propadanjem i minimalnim uticajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje. Interesovanje SAD za Balkan danas pada. To stvara situaciju u kojoj bosanski Srbi imaju priliku da poguraju svoju ideju odvajanja....", naveo je on.

Odgovarajuići na pitanje gde je EU u tim procesima, kao unija kojoj se sve te države pripdružuju i od kojih zavisi njihova unutrašnja politika poslednjih skoro dve decenije, Timoti Les je odgovorio:

"Donedavno EU je bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u poslednjoj deceniji preuzeo od SAD. Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom sticanja članstva. Drugim rečima, EU je ovom regionu ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno. Predsednik (Aleksandar) Vučić radi na postizanju kompromisa sa Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU. Međutim, ova faza istorije je sada gotova. EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda o članstvu povučena. EU ima malo da ponudi ovom regionu osim novca, pa samim tim nema ni autoritet", naveo je Les.

(Kurir.rs/NIN-D.Pejović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja