VUČIĆ SE SASTAO SA ANGELOM MERKEL: Petnaesti susret predsednika Srbije sa kancelarkom Nemačke
Foto: Predsedništvo Srbije

davos

VUČIĆ SE SASTAO SA ANGELOM MERKEL: Petnaesti susret predsednika Srbije sa kancelarkom Nemačke

Politika -

DAVOS - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u Davosu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom će, kako je najavio, razgovarati o tome može li i kako da pomogne Srbiji u vezi sa kvotama EU za čelik, o ekonomskim pitanjima generalno i, svakako, o Kosovu i Metohiji.

foto: Predsedništvo Srbije

Ovo je njihov 15. susret do sada, uključujući i vreme kada je Vučić bio premijer. Iako je u CDU formalno predala liderstvo Anegret Kramp-Karenbauer, Merkelova i dalje, kao i njena stranka, čvrsto drži konce kako nemačke, tako i evropske politike.

"Sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, pa su pokušavli da je šarmiraju i slično. Suviše je ona ozbiljna, morate dobro da se pripremite, da imate odgovore na sva pitanja, da dobro razumete šta Nemačka želi, da razumete šta Srbija želi i može da biste dobili najviše", rekao je Vučić u Davosu uoči susreta, obrazlažući zašto se za taj susret, kao i uvek, dobro pripremio.

Kako je rekao, uprkos ličnim garancijama predsednika EK Žan Klod Junkera, Srbija nije srećna suštinom odluke EU o čeliku i zbog toga će nastaviti da moli Merkelovu da nam pomogne.

foto: Predsedništvo Srbije

"Moliću kancelarku da nam po tom pitanju pomogne", rekao je Vučić.

"Naravno, tu je i Kosovo i Metohija i ekonomija", rekao je Vucičh i dodao da je Merkelovoj već zahvalan, jer pokazuje ozbiljnost i razume koliko politička situacija na Balkanu nije jednostavna.

"Veoma važan sastanak", konstatovao je srpski predsednik.

Danas i sutra predsedniku Vučiću predstoje i drugi razgovori sa evropskim i svetskim zvaničnicima i predstavnicima biznisa.

Najavljen je i njegov susret sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.

Programom posete predviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, kako je najavila Pres služba predsednika Republike.

foto: Predsedništvo Srbije

Vučić očekuje da u Davosu može mnogo toga dobrog da se uradi za Srbiju i da se zemlja predstavi u dobrom svetlu.

On podseća da su prvi razgovori o dovođenju kineskih investitora u Železaru počeli upravo u Davosu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track