VUČIĆ U DAVOSU: Susreti sa predsednikom EBRD i predstavnicima Al Dahre (FOTO)
Foto: Predsedništvo Srbije

Svetski ekonomski forum

VUČIĆ U DAVOSU: Susreti sa predsednikom EBRD i predstavnicima Al Dahre (FOTO)

Politika -

DAVOS - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas učešće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sastankom sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem i potpredsednikom kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Hadimom Al Dareiem.

U razgovoru sa predsednikom EBRD Čakrabartijem predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, kao i planovima za buduću saradnju sa ovom finansijskom institucijom, koja podrazumeva kreditiranje konkretnih projekata poput autoputa Niš - Merdare, jačanje infrastrukture za navodnjavanje, kao i nabavku električnih vozova za regionalni saobraćaj.

Čakrabarti je naglasio da EBRD pruža podršku javno privatnim partnerstvima i koncesijama u Srbiji, o čemu svedoči i finansiranje koncesije za Aerodrom Nikola Tesla, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je razgovarao i sa potpredsednikom kompanije Al Dahra Al Dareiem o aktivnostima te kompanije nakon preuzimanja PKB, izrazivši zadovoljstvo kako budućim planovima, tako i mogućnostima za dalju saradnju rekavši Al Dareiju da očekuje da, u godinama pred nama, PKB postiže sve bolje i bolje rezultate, na ponos Beograda i Srbije.

Vučić boravi u Davosu od utorka, a juče je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom o kvotama EU za uvoz čelika, evropskom putu Srbije i Kosovu i Metohiji.

Takođe, sastao se i sa predstavnicima kompanije "Rio Tinto", a učestvovao je i na panelu o medijima uz vodeća imena iz te sfere. Uoči odlaska u Davos, Vučić je rekao da očekuje da mnogo toga dobrog može da se uradi za Srbiju i da se zemlja predstavi u dobrom svetlu.

foto: Predsedništvo Srbije

Iako u Davosu ove godine nema američkog predsednika Donalda Trampa, francuskog predsednika Emanuela Makrona, britanske premijerke Tereze Mej, kao ni kineskog predsednika Si Đinpinga, švajcarsko seoce i dalje je mesto gde se finiširaju odluke koje se tiču evropskih, ali i globalnih političkih i ekonomskih procesa.

Veliki broj svetskih lidera prisustvovao je forumu, kao na primer izraelski premijer Benjamin Netanijahu i japanski premijer Šinzo Abe, čije je obraćanje pratio i predsednik Vučić.

U Davosu su i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, direktorka MMF Kristin Lagard,američki milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, a zvezda prvog dana foruma bio je britanski princ Vilijam.

Prema nekim procenama, Svetski ekonomski forum trebalo bi da okupi više od

3.000 učesnika iz 115 ekonomija sveta.

Na oko 350 sesija, učesnici foruma govor o širokom spektru tema od globalne ekonomije do klimatske krize, ali će ove godine izostati neka od najmoćnijih imena iz sveta politike.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Predsedništvo Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track