DAČIĆ OTKRIVA ZAŠTO IDE U BEČ! Štrahe me zvao na bal da se pomirimo! Spremam frak i mašnu!
Foto: EPA

Ekskluzivno

DAČIĆ OTKRIVA ZAŠTO IDE U BEČ! Štrahe me zvao na bal da se pomirimo! Spremam frak i mašnu!

Politika -

Čuveni bečki bal Opernbal ove godine će biti podijum za pomirenje srpskog i austrijskog političara!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić otkrio je za Kurir da je prihvatio poziv austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea za ovaj prestižni događaj, jer ga je dobio kao gest kojim se visoki zvaničnik Austrije pokušava iskupiti zbog glasanja njegove zemlje za prijem Kosova u Interpol.

Potraga za odelom

- Nisam nikad imao prilike da idem na taj bal. Štrahe me je pozvao da budem njegov gost i prihvatio sam samo zato što me je on lično zvao. Biće to prilika da se pomirimo - objašnjava Dačić.

foto: Zorana Jevtić

Opernbal će biti priređen sutra u Beču i okupiće austrijsku političku elitu i njene goste. Tradicionalne svečanosti, poput Opernbala, gotovo uvek zahtevaju i stroga pravila oblačenja - za dame svečana haljina, a za muškarce frak i leptir-mašna.

- Frak moram da imam, ali još nisam odabrao pravi. Malo sam se uplašio zbog bala, ali sam odahnuo kad su mi rekli da nije predviđen ples. Volim muziku i pevanje, ali nisam baš spretan s nogama. Nije ni važno, idem u Beč da se izmirim sa Štraheom - rekao nam je Dačić.

Teške reči

Ukoliko padne ovo pomirenje, biće to tačka na sukob koji traje više od tri meseca. Povod da ministar spoljnih poslova Srbije iskorači iz diplomatske prakse i ospe paljbu po Štraheu i Kurcu bilo je ponašanje Austrije u novembru prošle godine na glasanju o prijemu Kosova u Interpol. Austrija je, podsetimo, tada glasala za prijem Kosova u ovu međunarodnu organizaciju.

- Nije im ni Kurc pomogao. U drugom krugu glasalo je 135 zemalja, 68 je bilo za, 58 protiv i 16 uzdržanih. Dakle, ubedljiva pobeda. Kurcu sam rekao: "Ti si, bre, pametan, pa koja je budala na strani gubitnika." I Štrahe ima da objasni Srbima zašto je slagao srpski narod. Ni Kurc nije bolji. Mislim da je on gori - izjavio je tada vidno iznervirani Dačić.

Svečanost u bečkoj operi

Glavni gosti s Balkana

Opernbal je glavni događaj u sezoni balova u Austriji i ove godine će glavne zvanice na njemu biti sa prostora Balkana. Kako je obrazloženo, razlog je to što je zapadni Balkan težište spoljne politike Austrije. Tako će, pored Dačića, Štraheov gost biti mađarski ministar Gergej Guljaš, a kancelar Sebastijan Kurc ugostiće makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel pozvala je češkog kolegu Tomasa Petričeka, a u njenoj loži u Bečkoj operi sedeće i ambasador SAD u Beču Trevor Traina.

I. Kljajić/ Foto: Epa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track