TAČI UBEĐIVAO AMERIKANCE DA NEĆE RIZIKOVATI PRIJATELJSTVO, A ONDA U KASNE SATE OTIŠAO NA SASTANAK: Došao mu u kuću na dogovor! Evo s kojim je albanskim političarem noćas kovao plan
Foto: AP

noćni susret sa liderom najuticajnije opozicione stranke

TAČI UBEĐIVAO AMERIKANCE DA NEĆE RIZIKOVATI PRIJATELJSTVO, A ONDA U KASNE SATE OTIŠAO NA SASTANAK: Došao mu u kuću na dogovor! Evo s kojim je albanskim političarem noćas kovao plan

Politika -

PRIŠTINA - Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači saopštio je sinoć da je visokim američkim zvaničnicima pružio uveravanja da Priština ni pod kojim uslovima neće rizikovati odnose i prijateljstvo sa SAD.

"Državne institucije moraju brzo preduzeti konkretne mere u skladu s prijateljskim savetima SAD. Te odluke trebalo bi da budu u funkciji održavanja i jačanja strateške saradnje sa SAD i naše obaveze za dijalog i mirovni sporazum", rekao je Tači posle sastanak sa visokim predstavnicima Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Eratom i Bredom Berklijem, prenosi Gazeta ekspres.

Kako se navodi u saopštenju, Erat i Berkli "ponovili su jasan stav američke administracije da bi porez trebalo da bude suspendovan kako bi se nastavio dijalog i nastojanja za postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije".

Na sastanku sa američkom delegacijom bio je i premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj. Kako je saopšteno, Tači i Haradinaj su sa visokim američkim zvaničnicima razgovarali o odnosima između Kosova i SAD, političkoj situaciji na Kosovu i u regionu, kao i o dijalogu između Beograda i Prištine.

Posle sastanka sa Amerikancima, Tači razgovarao sa Mustafom

Tači se kasno sinoć sastao sa liderom najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Isom Mustafom, potvrdio je portparol te stranke Besijan Mustafa. On je za prištinski Telegrafi rekao da je sastanak održan u kući lidera DSK, a na Tačijev zahtev.

foto: AP/Markus Schreiber

Prema njegovim rečima, Tači je tražio da se sastane sa Mustafom da bi ga, kako je naveo, obavestio o razgovoru sa dvojicom predstavnika američke administracije i njihovim zahtevima ispostavljenim vladajućoj koaliciji.

Budući da je Haradinaj još jednom odbio da odostupi od svog stava da takse treba da ostanu dok Beograd ne prizna tzv. kosovsku nezavisnost, prištinski mediji spekulišu da je sinoćnji susret Tačija i Mustafe korak ka dogovoru o rekonstrukciji aktuelne vlade, bez aktuelnog premijera.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track