VAŠINGTON IZVRŠIO PRITISAK NA PRIŠTINU: Padaju takse, Tači kapitulirao, Haradinaj pobesneo
Foto: AP, Beta/Armenija Zajmi Bešević

Uslovljavanje

VAŠINGTON IZVRŠIO PRITISAK NA PRIŠTINU: Padaju takse, Tači kapitulirao, Haradinaj pobesneo

Politika -

Priština ni po koju cenu i ni pod kojim okolnostima neće dopustiti da odnosi, a posebno prijateljstvo sa SAD, budu narušeni, poručio je Hašim Tači. Na to je Haradinaj podigao glas i ponovio da takse ostaju

Uvećane takse od sto odsto na srpsku robu koje su na Kosovu uvedene u novembru prošle godine mogle bi da budu suspendovane jer je, po svemu sudeći, predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači konačno kapitulirao!

On je posustao pod pritiskom Vašingtona i pokazao spremnost za dogovor, a sve u cilju da se ne kvare prijateljski odnosi sa SAD. S druge strane, o tome se odmah izjasnio premijer Kosova Ramuš Haradinaj tvrdeći da ne odustaje od odluke da se Srbiji takse ne ukinu!

foto: EPA

Konstruktivan sastanak Naime, Tači i kopredsedavajući tima za nastavak dijaloga s Beogradom Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti sasatali su se sa američkim zvaničnicima Nacionalnog saveta za bezbednost Džonom Eratom i Vilijamom Berklijem. Oni su pokazali spremnost da postupe po zahtevu SAD za suspenziju taksa i nastavak dijaloga s Beogradom. Tači je, navodi se u saopštenju njegovog kabineta, ponovio da Priština ni po koju cenu i ni pod kojim okolnostima neće dopustiti da odnosi, a posebno prijateljstvo sa SAD, budu narušeni. Takođe, bilo je reči i o nastavku dijaloga s Beogradom i postizanju sveobuhvatnog sporazuma, a zajednički zaključak je da bi sporazum trebalo da bude konačan uz međusobno priznanje.

foto: AP/Visar Kryeziu

Druga priča Ipak, ubrzo nakon Tačijevog saopštenja, ploča je promenjena, jer su reagovali Ramuš Haradinaj i Špend Ahmeti, lider opozicionog SDP. Ahmeti je demantovao da je američkim zvaničnicima ponudio suspenziju taksa. - Postoje stavovi različitih subjekata i oni su već poznati javnosti. Štaviše, nisam naveo suspenziju ni na ovim niti na drugim sastancima. Razgovarali smo o razumnosti poreza i zašto je to potrebno - poručio je Ahemti.

Albanska igra I pored povećanog pritiska SAD, Haradinaj je poručio da ne menja svoj stav i da takse ostaju. Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da se nastavlja njihov unutrašnji sukob. - Tači igra na američku kartu i pokušava u isto da uveri i ostalu ekipu: Haradinaja, Ljimaja i Ahmetija, ali očigledno da je Haradinajeva pozicija i dalje tvrda. On se oslanja na zapadnoevorpske zemlje, kod kojih, uslovno rečeno, ima razumevanje. S druge strane Tači je priklonjeniji Americi. To je njihova igra. U svemu tome najveći pritisak i konsekvence padaju na Srbiju - kaže Milivojević.

foto: Stefan Jokić

Milovan Drecun

Nek Tači zameni Haradinaja

Svima je već dosta albanskih političkih igrarija, kaže za Kurir predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. - One ozbiljno ugrožavaju stabilnost i dijalog Beograda i Prištine ostavljaju bez ikakve perspektive. Ako Hašim Tači i ostali, kako kažu, ne žele da ugroze odnos sa SAD, niko im ne brani da prekomponuju izvršnu vlast, da ukinu takse i da neko zameni Haradinaja. Oni su suočeni s ozbiljnim pritiskom Vašingtona i ulaze u veliki rizik da trpe ozbiljne sankcije - kaže Drecun. Haradinaj, dodaje on, mora da se drži svog oštrog stava jer nema manevarskog političkog prostora. - On mora da istrajava u toj priči jer je, u protivnom, politički mrtav - zaključuje Drecun.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Odgovorio mu u 15 tačaka Đurić poklopio Pacolija Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u 15 tačaka je odgovorio predstavniku privremenih prištinskih institucija Bedžetu Pacoliju na otvoreno pismo koje je on uputio predsedniku Aleksandru Vučiću i u kom mu je tražio da prizna nezavisnost Kosova. Đurić je rekao da se Pacoli maliciozno poigrava životima i sudbinama stotina hiljada ljudi. - Umesto što pišete sastave za zidne novine, pokušajte da barem na trenutak budete na visini istorijske uloge koja vam je očigledno sasvim neopravdano pripala. Od vašeg besmislenog zavitlavanja i otvorenih pisama neće biti bolje ni Albancima ni Srbima na Kosovu i Metohiji. Ni u vašem pismu, ni u vašim delima nikakve dobre volje nema - napisao je Đurić.

Broj 10 odsto uvećane takse uvedene su 6. novembra 2018. 100 odsto iznos taksa stupio je na snagu 21. novembra

Kurir.rs/Silvija Slamnig

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track