KOMUNALNA POLICIJA POSTAJE MILICIJA: Proširuju im se ovlašćenja, moći će da vam pretresaju kola! EVO ŠTA ĆE  SVE OD SADA MOĆI DA RADE
Foto: Zorana Jevtić

NOVI ZAKON

KOMUNALNA POLICIJA POSTAJE MILICIJA: Proširuju im se ovlašćenja, moći će da vam pretresaju kola! EVO ŠTA ĆE SVE OD SADA MOĆI DA RADE

Beograd -

Izmene Osim promene imena, novine su i da će pripadnici moći da zaustavljaju vozila, a osim fizičke snage i palica biće im dozvoljeno da koriste i biber-sprej

U Srbiju se vraća milicija! Pripremljen je novi zakon o Komunalnoj policiji, koja će se, ukoliko bude usvojen, ubuduće zvati Komunalna milicija i dobiće nove nadležnosti i šira ovlašćenja.

Prethodno je stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji utvrđeno da pravo na upotrebu naziva "policija" imaju isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

- U dosadašnjoj praksi se pokazalo kao potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja komunalnoj miliciji - tako je nacrtom zakona, pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila, kao i pozivanje građana i traženje obaveštenja od njih. Predloženo je da se komunalnoj miliciji da i spasilačka funkcija i da može da preduzima hitne mere u vanrednim situacijama poput elementarnih nepogoda - navode za Kurir iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je raspisalo javnu raspravu o Nacrtu zakona o komunalnoj miliciji, koja će trajati do 6. marta.

Oni objašnjavaju da je osnovni razlog za donošenje novog zakona potreba da se komunalna milicija obrazuje i u opštinama, te da su u dosadašnjem funkcionisanju opština uočene znatne teškoće u održavanju komunalnog reda i obezbeđenju efikasnog izvršavanja zakona. Takođe se pooštrava kontrola rada, disciplinska odgovornost, bezbednosna i psihofizička provera komunalnih milicionara.

Kad je u pitanju upotreba sredstava prinude, do sada je komunalcima bila dozvoljena upotreba fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje, a novi Nacrt zakona predviđa i upotrebu ručnog spreja s nadražujućim dejstvom.

S obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da je bilo ishitrenih i nepotrebnih ispada pojedinih komunalaca, sada će biti pooštrena selekcija pri prijemu. - Predviđeno je stručno osposobljavanje i usavršavanje, poseban ispit koji se polaže za komunalnog milicionara, provera praktične i psihofizičke osposobljenosti, a sada se predlaže i uvođenje provere da li postoje bezbednosne smetnje za obavljanje poslova komunalnog milicionera koje se mogu sprovoditi i tokom rada - objašnjavaju iz ministarstva.

foto: Dado Đilas

Goran Vesić Brojčano jači

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je važno to što će biti ukinuta uredba prema kojoj na 5.000 građana postoji jedan pripadnik Komunalne policije. - Očekujemo da ćemo odmah po usvajanju zakona, tokom tekuće godine, obezbediti još 300 pripadnika komunalne policije. Plan je da u narednih nekoliko godina Komunalna policija dobije oko 1.000 novih policajaca, što će biti dovoljno da pokrijemo čitav grad - rekao je Vesić.

ČINJENICE

Predviđena ovlašćenja komunalnih milicionera

- upozorenje - usmeno naređenje - provera identiteta - dovođenje - zaustavljanje i pregledanje lica, predmeta i vozila - privremeno oduzimanje predmeta - pozivanje - video-nadzor - upotreba sredstava prinude (fizička snaga, sredstva za vezivanje, ručni sprej i službena palica) - traženje obaveštenja - izdavanje prekršajnog naloga, mogu podneti prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i obavestiti drugi nadležni organ

ČINJENICE Komunalna policija ima pravo: - Da vas legitimiše - Da vas privede ako ne može da utvrdi vaš identitet - Da koristi sredstva vezivanja ako pokušate da pobegnete ili pružate otpor - Da vas pretrese ukoliko postoji opravdan povod - Da vam izda prekršajni nalog na osnovu podataka o vašem identitetu

Komunalna policija nema pravo: - Da vas privede iz bilo kog drugog razloga (može da se obrati policiji za pomoć) - Da vaše lične podatke da kontroloru - Da izvrši proveru identiteta, a da vas prethodno ne obavesti o razlozima provere - Da vas zadrži ako ste dali lične podatke

DEFINICIJA MILICIJE

Milicija je izraz koji se u najširem smislu koristi za vojne i paravojne formacije koje se sastoje od običnih građana umesto profesionalnih vojnika i oficira, te koje u pravilu deluju jedino u vanrednim situacijama. Najčešći izvor nedoumica vezan za pojam "milicija" potiče od toga što su komunističke države iz ideološko-propagandnih razloga odbacile korišćenje izraza "policija". To je uključivalo i SFRJ, u kojoj se za policijske snage koristio izraz "narodna milicija".

foto: MUP

HRONOLOGIJA Narodna milicija postala policija - 8. septembra 1990. godine naziv je promenjen iz milicija Socijalističke Republike Srbije u policija Republike Srbije - Zakon o unutrašnjim poslovima (policije Republike Srbije) donet je 17. jula 1991. - Zakon o činovima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova donet je 26. decembra 1990, a na snagu je stupio 5. januara 1991. - Pravilnik o uniformi i oznakama uniformisanih pripadnika policije donet je 28. septembra 1990.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Dragana Udovičić, Vladimir Šporčić, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track