NOVINAR MILOVAN JOVANOVIĆ: Ugled SAD stavljen na kocku
Foto: Printscreen

reakcija

NOVINAR MILOVAN JOVANOVIĆ: Ugled SAD stavljen na kocku

Politika -

Gostujući u Novom Danu TV N1 novinar i politički analitičar Milovan Jovanović je podsetio da je 28 godina od protesta 9. marta kad je predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković poručio, između ostalog, "Srbija ili na Istoku ili na Zapadu".

"Mi na žalost i dalje tumaramo i lutamo balkanskim bespućima. Mi smo na pogrešnom koloseku, promašili smo skretanje", kaže on. Dodaje da su sve zemlje bivšeg Varšavskog pakta i bivše Jugoslavije sledile put - ulazak u NATO, zatim u EU, demontaža vojnih i civilnih službi bezbednosti, otvaranje dosijea i lustracija.

"Srbija je ostala izolovana od civilizovanog sveta. Mi smo na žalost i dalje opterećeni Miloševićevim problemima", kaže Jovanović.

Jedan od tih problema je, dodaje Jovanović, Kosovo i smatra da je najvažniji i najteži zadatak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove političke karijere postizanje sporazuma sa kosovskim Albancima. Govoreći o rešavanju problema Kosova, Jovanović ističe da prvi put za 30 godina da kosovski Albanci dobijaju ozbiljna upozorenja od najmoćnije zemlje sveta - SAD, a istovremeno prvi put se Srbija tretira od strane SAD kao konstruktivan faktor."

S druge strane, ugled i kredibilitet SAD je od uvođenja taksi stavljen na kocku", kaže Jovanović i navodi primer da čak ni lider Severne Koreje ne ignoriše američke zahteve. On očekuje da će u narednom periodu Priština prihvatiti zahtev SAD za ukidanjem ili suspenzijom taksi i da će doći do nastavka dijaloga.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track