Najnovije vesti

PETRIČ: Na Prištini je da preduzme prvi korak i da shvati  da je bolje da sluša Brisel i Vašington nego da deluje protiv njih
Foto: Printscreen YouTube

bivši austrijski ambasador u beogradu iz vremena bombardovanja 1999.

PETRIČ: Na Prištini je da preduzme prvi korak i da shvati da je bolje da sluša Brisel i Vašington nego da deluje protiv njih

Politika

BEČ - Na Prištini je da preduzme prvi korak u nastavljanju dijaloga, kaže bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Petrič smatra da je ovaj put sve sasvim jasno i podseća da su svi u međunarodnoj zajednici, uključujući EU i SAD, na poziciji da Priština mora preduzeti prvi korak.

"Neophodno je da Priština odmah ukine ove nerazumne takse. One sprečavaju dijalog I to ne sme tako biti", podvukao je on u izjavi Tanjugu, na marginama skupa Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Evrope (SEEBDN) u Beču.

Petrič je rekao da međunarodna zajednica želi da vidi napredak u dijalogu, jer treba imati u vidu da je EU veliki finansijski podržavalac regiona, koji je mnogo investirao I puno snage uložio u pomoći državama u sprovođenju reformi.

"Potrebno je da vlada u Prištini spozna da je bolje da sluša Brisel i Vašington, nego da deluje protiv njih, dodao je on. Kada je reč o prištinskoj platformi, Petrič smatra da je osnovi bolje da se u pregovore ulazi otvoreno I fleksibilno.

- Uvek postoje određeni stavovi, koji su često preterani, ali ne treba ih preozbiljno shvatiti, jer, na kraju pregovora je ono što je bitno rezultat, a taj rezultat se vidi tek na kraju dijaloga, uveren je on.

I poznati bečki advokat, koji se bavi privlačenjem investicija na Zapadni Balkan, Gabrijel Lanski, ocenjuje da je unutrašnjo-politička situacija na Kosovu kompleksna, I da nije od pomoći pronalaženju rešenja, koje bi bilo moguće i prihvatljivo za obe strane.

Prema njegovim rečima, bitno je pitanje - da li je moguće urazumiti kosovsku stranu? Lanski je, upitan da li je EU uopšte još u mogućnosti da utiče na Prištinu, kazao da se Unija u ovom trenutku nalazi u veoma teškoj situaciji, jer se približava kraj mandata Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

- EU je puno toga uradila po pitanju rešavanja kosovskog problema, ali joj vreme polako ističe, ukazao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...