ŠEŠELJ: Nisam očekivao da će osloboditi Karadžića, ali ni doživotnu... Očekivao sam 20-25 godina
Foto: Marina Lopičić, EPA/Peter Dejong

posle presude u hagu

ŠEŠELJ: Nisam očekivao da će osloboditi Karadžića, ali ni doživotnu... Očekivao sam 20-25 godina

Politika -

BEOGRAD - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da nije očekivao da će Radovana Karadžića osloboditi, iako je mislio da bi mogla da "padne"optužnica za genocid, "jer je toliko argumenata izneseno, da više nijedan pravnik na svetu ne može da kaže da je bio genocid".

"Samo se kazna računa sad, doživotna robija i genocid. Očekivao sam kaznu od 20-25 godina, ali nisam verovao da će ga potpuno osloboditi, to je sigurno. E sad, on dosta remeti položaj Mladiću, iako je njegova situacija pogodnija", rekao je Šešelj za TV Hepi.

On smatra da su, nakon presude Karadžiću, mogući razni scenariji, uključujući i pokušaje ukidanja Republike Srpske.

"Mogući su razni scenariji. Ukidanje Republike Srpske, muslimani su odavno počeli igru proglašavanja ukidanja RS, kao genocidne tvorevine, mada se streljanje u Srebrenici desilo kada je RS uveliki stasala", rekao je Šeselj.

On dodaje da je u presudi rečeno da je udruženi zločinački poduhvat napravljen radi izvršenja genocida iza 9. jula.

"U stvari, odluka je pala kada je Beara došao u Srebrenicu, to je bilo posle onog ubistva grupe muslimana u Kravici, koji su se pobunili i ubili srpskog policijaca, a onda u jednoj veoma teškoj psihičkoj situaciji likvidirani. Bilo je ili oni, ili Srbi. Srpskih policajaca je bilo svega 20, a muslimana preko 300", rekao je Šešelj.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Hepi)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track