KOLIKI SU DOMETI SUSRETA U BERLINU Merkelova i Makron ne mogu ništa bez Putina i Rusije
Foto: AP / Michael Sohn

Otkrivamo

KOLIKI SU DOMETI SUSRETA U BERLINU Merkelova i Makron ne mogu ništa bez Putina i Rusije

Politika -

Predstojeći sastanak političkog vrha Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske jeste važan, ali neće doneti konačno rešenje za kosovsko pitanje, ocenjuju sagovornici Kurira

Predstojeći sastanak najviših predstavnika Beograda i Prištine u Berlinu, pod pokroviteljstvom dvoje najuticajnijih lidera u Evropi - Angele Merkel i Emanuela Makrona, neće da iznedri istorijski dogovor o kosovskom pitanju jer je za to potreban i blagoslov Rusije i Vladimira Putina, ocenjuju sagovornici Kurira!

foto: AP / Adrian Wyld / The Canadian Press

Oni smatraju da je sasvim nerealno očekivanje Škeljzena Malićija, bivšeg savetnika albanskog premijera Edija Rame, da će na susretu 29. aprila biti postignut "dogovor uz manju korekciju granica".

I Kina se pita

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović za naš list kaže da se to neće i ne sme dogoditi jer berlinsko okupljanje zaobilazi Rusiju, ali i Kinu.

foto: Nebojša Mandić

- Srbija treba da bude veoma obazriva jer ne može biti održivog i trajnog rešenja ukoliko ono zadovoljava samo zapadne interese. Kao vojno neutralna zemlja, Srbija će insistirati da se taj princip primeni i u metodu rešavanja kosovskog pitanja. Ni Zapad ni Srbija ne mogu niti smeju da se ponašaju kao da je svet unilateralan. Rusija i Kina neće u Savetu bezbednosti da glasaju za nešto što je dogovoreno samo sa Zapadom. To nisu zemlje koje samo dižu ruke kada se glasa, već žele i da učestvuju - naglašava Jovanović i dodaje da Srbija sigurno neće olako preći preko svih antisrpskih koraka Prištine, od vojske Kosova do uvođenja takse.

Ni politički analitičar Dušan Janjić ne veruje u berlinski zaokret.

Ohrabrenje

foto: Dado Đilas

- Malići i još neki u Prištini pričaju priču za unutrašnje potrebe. Poruka u Berlinu će biti u stilu "vratite se malo nazad da izađete iz ćorsokaka". Neće biti tvrdog pritiska na Srbiju, već ohrabrenja svima da se nastavi proces normalizacije. Glavna tema nije razmena teritorije ili razgraničenje. Granica, odnosno demarkacija granica, posao je koji nas tek čeka i ne znači povlačenje linija po etničkom principu - objašnjava naš sagovornik.

Malići je, podsetimo, prethodno ocenio da Nemačka i Francuska, koje čine kičmu EU, nisu ravnodušne zbog zastoja u dijalogu Kosova i Srbije, "a i htele bi verovatno da pariraju ili pokažu SAD, pa i Rusiji, da je Balkan eminentno evropsko pitanje i da se Evropa i sama može nositi sa sadašnjom blokadom".

Ivana Kljajić/Foto: AP / Michael Sohn

Bez velikih očekivanja

Dijalog tek kad ukinu taksu

Predsednik Aleksandar Vučić ne krije da su mu očekivanja od sastanka u Berlinu - nikakva, iako će se sa premijerkom Anom Brnabić odazvati pozivu. U Berlin dolaze i kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

- Blago njima i njihovim završnim fazama. Prvo neka oni ukinu taksu. Ne postoji taj malj na kugli zemaljskoj koji će me naterati da sednem za sto sa njima dok ne ukinu taksu. Lokalne baje koje su pomislile da mogu da rade šta hoće i da Srbiju ponižavaju, neka to zaborave, i iz Prištine i iz drugog dela regiona - kazao je Vučić.

brojka

8 godina traje briselski dijalog Beograda i Prištine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track