POSLE ŠEST MESECI PATRIJARH NA KOSOVU I METOHIJI: Irinej hrabri Srbe u južnoj pokrajini
Foto: Printscreen/RTS

Podrška

POSLE ŠEST MESECI PATRIJARH NA KOSOVU I METOHIJI: Irinej hrabri Srbe u južnoj pokrajini

Društvo -

Tokom posete srpskim svetinjama, patrijarh Irinej služio svetu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, a narednih dana obići će sela u kojima žive Srbi povratnici

Patrijarh srpski Irinej, koji je u petak uveče stigao na Kosovo i Metohiju, juče ujutru je u Pećkoj patrijaršiji služio svetu liturgiju, nakon čega je dočekivao vernike koji su došli da se poklone ovoj drevnoj srpskoj svetinji.

U Pećkoj patrijaršiji patrijarha Irineja dočekali su episkop raško-prizrenski Teodosije zajedno sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom, i sestrinstvom manastira, prenela je televizija Hram. Patrijarh je potom posetio i zgradu Mitropolije u Peći, nakon čega je obišao i manastir Visoki Dečani, gde ga je dočekao iguman manastira, otac Sava Janjić, sa bratstvom. U Visokim Dečanima, velikoj svetinji Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej sinoć je služio večernje bogosluženje. Narednih dana patrijarh srpski posetiće brojna povratnička sela na Kosovu i Metohiji, Srbe koji žive u enklavama, i služiće liturgije u najvećim srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji.

Poslednji put patrijarh Irinej posetio je Kosovo u oktobru prošle godine i, kao i više puta dosad, podsetio da je "Kosovo srpski Jerusalim" i prvi put se javno usprotivio ideji podele Kosova. - Nikakva podela. Ne mogu da prihvatim da Prizren, gde sam bio više od 15 godina, bude u nekoj drugoj državi, kao ni Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica... To ne može da se prihvati u glavama, a još manje u srcima. Crkva nikada nije promenila stav. Ovde smo i ostaćemo dok nas bude. Neka okupiraju, kao što su uradili, neka je uzmu, ali mi ne smemo da je dajemo. To je glavno - rekao je Irinej tokom poslednje posete Kosovu.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Printscreen/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track