LAVROV POSLE SUSRETA SA DAČIĆEM: Moskva zahteva poštovanje rezolucije 1244 o Kosovu
Foto: AP / Alexander Zemlianichenko

za direktan dijalog Beograda i Prištine

LAVROV POSLE SUSRETA SA DAČIĆEM: Moskva zahteva poštovanje rezolucije 1244 o Kosovu

Politika -

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov potvrdio je danas da Moskva insistira na realizaciji rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja podrazumeva direktan dijalog Beograda i Prištine i poštovanje celovitosti Srbije.

"U tim okvirima, mi ćemo na svaki mogući način doprinositi nalaženju rešenja. A koje konkretno rešenje Rusija može da podrži? Ističem da smo mi po izjavama predsednika Vladimira Putina, na nivou Ministarstva spoljnih poslova više puta isticali da ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje odgovara Srbiji. I tačka", rekao je Lavrov ;na zajedničkoj konfreneciji za novinare nakon razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

Dačić je naveo da Srbija nije u stanju da zaštiti nacionalni i državni interes bez podrške Rusije.

"Rusija je naš najveći prijatelj, Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN i, na primer, odluka o prijemu Kosova u UN ne može biti doneta jer ne moze da prodje SB UN", rekao je Dačić. On je naveo da je Beogradu bitna pomoć Rusije i drugih prijatelja u vezi sa članstvom Kosova u drugim organizacijama.

Dodao je da će se vršiti pritisak na Srbiju da popusti i nastavi dijalog bez ukidanja takse. Dačić je ukazao da Srbija neće povlačiti nikakve poteze, ako se govori o trajnom rešenju Kosova, bez konsultacija sa Rusijom.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track