DRAGUTIN DIMČEVSKI SE OBRATIO SA BINE ISPRED SKUPŠTINE Junak sa Košara: Srbiji su potrebni mir i jedinstvo
Foto: Kurir

DRAGUTIN DIMČEVSKI SE OBRATIO SA BINE ISPRED SKUPŠTINE Junak sa Košara: Srbiji su potrebni mir i jedinstvo

Politika -

BEOGRAD - Posle 20 godina od zločinačkog napada i NATO agresije na našu zemlju, Srbiji su više nego ikad potrebani mir i jedinstvo, poručio je penzionisani potpukovnik Dragutin Dimčevski iz Đakovice, heroj sa Košara.

"Mi vojnici najbolje znamo šta donose strahote rata. Treba učiniti sve da nam budućnost gradi rad, a ne rat", rekao je Dimčevski na mitingu u okviru kampanje "Budućnost Srbije" koju jepokrenuo predsednik Aleksandar Vučić.

Želimo, kaže, jedinstvenu i hrabru Srbiju kao što su bili njeni borci sa karaule Košare.

Naveo je da će srpski junaci i danas, ako bude potrebno, braniti Srbiju istom hrabrošću, odlučnošću i junaštvom kao što su to činili pre dve decenije jer, ističe, pravda je našoj strani, i ona božja i ona ljudska.

U svom izlaganju obratio se direktno predsedniku Vučiću, kome je zahvalio što je prvi zvaničnik Srbije koji je zbivanja iz 1998. i 1999. nazvao pravim imenom - agresija, i što je prvi među srpskim zvanicima pomenuo i odao počast mučenicima sa Košara i drugih područja gde se ratovalo.

"Hvala Srbiji što ovih dana na najdostojanstveniji način odaje počast svojim borcima, deci i svim građanima koji su za agresora bili legitimni ciljevi, a oni koji se predstavljaju kao lažni borci sa Košaraca i oni koji omalovažvaju našu žrtvu i borbu jednako su licemerni i zlonamerni kao i oni koji su agresiju nazivali 'Milosrdni anđeo'", rekao je Dimčevski.

Pre njegovog obraćanja predstavljen je prikaz filma sa Košara, a Dimčevski kaže da ima izuzetnu čast da u ime svojih boraca sa legendarnih Košara podeli sa svim garđanima sećanje na hrabre junake koji su položili mlade živote na oltar otadžbine, za našu Srbiju.

foto: Kurir

"Bila je to najveća bitka tokom NATO agresije 1999. koja je ušla u anale ratova. Košare su naša vojnička i duhovna vertikala, primer kako se brani otadžbina u krajnje nepovoljnim borbenim, prostornim, vremenskim i kilimatskim uslovima. Junaci sa Košara, mladići koji su tada imali 18, 19 i 20 godina bili su snaga naše herojske borbe", rekao je Dimčevski.

Ispričao je da su, kada je situacija izgledala gotovo bezizlazna, vojinici i starešine sa Košara iskazali odlučnost, hrabrost, umešnost, solidarnost i nadasve junaštvo.

"Od početka bitke na Košarama od 9. aprila do 10. juna neprijateljske fiormacije uporne i svim snagama i sredstvima uključujući bombardovanje tepih bombama pokušali su da slome našu odbranu i stvore uslove za kopnenu agresiju i prodor u dubinu KIM. U krajnje nepovoljnom odnosu snaga znali smo da se branimo za sve građane, Srbiju, naše svetinje koje su branili i sačuvali naši preci još od 1389. To ne smemo nikada zaboraviti", rekao je Dimčevski.

Naveo je da su junaci sa Košara po cenu života branili pravo na život, ljudsko dostojanstvo i krvlju naših očeva i predaka stvorenu slobodu.

Kako je rekao, u borbama na karauli Košare život je položilo 108 vojnika i njihovih starešina.

"Njih Srbija nikada neće zaboraviti. Boli nas to što smo ratovali protiv naših saveznika iz svetskih i balkanskih ratova", rekao je Dimčevski i naveo da boli i to što su neki naši susedi koje smo oslobađali u prethodnim ratovima omogućili agresoru da deluje sa njihove teritorije.

"Kao istinski hrišćani oprostićemo im, ali nemojte od nas tražiti da to zaboravimo", kaže Dimčevski.

Poručio je da je na svetu sve prolazno, samo je večna naša Srbija.

"Sa verom u boga i zajedničku bolju budućnost, živela Srbija", završio je svoj govor Dimčevski.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track