DOBRILA JE STIGLA IZ TURSKE, A SADA MORA OPET DA PODIVLJA: Ženka beloglavog supa sa Uvca postala previše pitoma, toliko se navikla na ljude, da voli i da se igra i mazi
Foto: Tanjug/Rade Prelić

treba da se navikne na prirodu

DOBRILA JE STIGLA IZ TURSKE, A SADA MORA OPET DA PODIVLJA: Ženka beloglavog supa sa Uvca postala previše pitoma, toliko se navikla na ljude, da voli i da se igra i mazi

Društvo -

Jedan problem oko Dobrile, beloglavog supa sa Uvca, posle višemesečne sage rešen je krajem prošle nedelje, od kada je počelo rešavanje drugog i od koga zavisi da li će ova ptica život provesti na slobodi ili u zatočeništvu.

Svi se nadaju ovom prvom, da će se navići na život u prirodi, a za slučaj ovog drugog biće kriva njena pitoma narav.

Dobrila je krajem prošle nedelje, jer drugog načina nije bilo, dopremljena avionom iz Turske gde je iznemogla pronađena decembra prošle godine. Turci su je posle toga, zdravu i situ, u pet navrata puštali na slobodu, ali se ona uvek vraćala. Ostalo je nepoznato da li zbog toga što se za to vreme navikla na ljude, ili prosto iz njene dobre ćudi zbog koje je dobila ime.

Odmah po sletanju u Beograd lešinar je otrpemljen na Uvac gde je smešten u kavez – voalrijeru, u kojoj će ostati do maja ili juna kada bi trebalo da se vine pod nebo. Zdrava je, u punoj kondiciji, renčeri Rezervata prirode je dva puta dnevno hrane po uputstvima ornitologa i veterinara. Pre nego što bude puštena, moraće da promeni navike. Na primer, da se ne ponaša kao verna domaća životinja.

- Kad neko priđe voalijeri, ona trči prema njemu kao pas. Prvi dan kad je došla kao dete se mazila i igrala sa rendžerima. Narednih dana hranili su je iz ruke, a ona, pitoma, najnormalnije prihvatala zalogaj. Omdah je, čim je uočavala da joj neko prilazi, sletala sa police ka vratima voalijere, ljudima koji su je hranili kao štene je grizla obuću, ali ne jako kao što bi svaka druga divlja ptica, nego lagano samo stezala kljunom - priča Novak Pejović, upravnik ribarskog područja i šef ribočuvarske službe Specijalnog rezervata prirode „Uvac“.

Već neko vreme u Dobrilin kavez, kaže on, niko ne ulazi. Ptica je podvrgnuta režimu podivljavanja. Prvi znaci tretmana su vidljivi, Dobrila je već pomalo rezervisana prema ljudima. Ipak, još ne toliko da bi se moglo tvrditi da bi se snašla u prirodi.

- Gledamo je sa strane kako se unutra igra. Dohvati neku grančicu kljunom, baci je uvis pa je onda hvata. Tako može u nedogled. Svi očekujemo da će podivljati i po puštanju na slobodu pronaći roditelje koji će joj, što je u prirodi ovih ptica, pomoći da se snađe - prenosi Pejović.

Dobrila sada kao nekad Živka

Ne viđa se često tako pitom beloglavi sup, ali Dobrila po tome nije ni ekskluzivitet svoje rase.

Jedan od uvačkih supova iste je naravi kao ona, ali baš zbog toga više ne živi u svojoj koloniji nego u Zoološkom vrtu na Paliću. Ptica pod imenom Živka bila je toliko pitoma da je sletala među ljude u uvačkom regionu, tražeći društvo i hranu, pa je zbog njene bezbednosti odlučeno da bude trajno zatočena. Nije isključeno da i Dobrila slobodu uvačkog prostranstva večno zameni teskobom nekog kaveza u zoo vrtu.

Dobrila će, kaže Zoran Karić iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica, najverovatnije biti puštena uz dozvolu koju će izdati Ministarstvo za zaštitu životne sredine u konsultacijama sa Zavodom za zaštitu prirode.

- Na sebi će imati satelitski odašljač uz pomoć koga ćemo uvek znati gde je i zahvaljujući kome će, u slučaju da se nešto nepredviđeno desi, moći da je pronađu, spasu i vrate u kavez. U slučaju da prođe proces podivljavanja, i bude li umesto na hranilištima sa ostalim pticama viđana među ljudima, krajnja mera je da i nju zbrinemo u zoološkom vrtu - priča Karić.

(Kurir.rs/Blic, V.Lojanica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track