STROGO POVERLJIVO! DAFINA DALA SLOBI 40 MILIONA MARAKA: Otkrivamo šta piše u dosijeu DB!
Foto: Vladimir Šporčić, Profimedia

otkrivamo

STROGO POVERLJIVO! DAFINA DALA SLOBI 40 MILIONA MARAKA: Otkrivamo šta piše u dosijeu DB!

Politika -

Milanovićeva je bila bliska s Mrkonjićem, koji je bio veza sa Miloševićem. Osim za velike projekte, deo para odlazio i u kasu SPS. Socijalista i bankarka sastajali se u vili na Dedinju

Bivša vlasnica Dafiment banke Dafina Milanović finansirala je devedesetih godina vlast predvođenu Slobodanom Miloševićem, pa je tako, kako se navodi u dosijeu Državne bezbednosti (DB) u koju je Kurir imao uvid, svojevremeno dala funkcioneru Socijalističke partije Srbije (SPS) Milutinu Mrkonjiću čak 40 miliona maraka!

foto: Printscreen

U dokumentu, koji je „presek saznanja“ o Milanovićevoj, objašnjava se da je 33 miliona maraka otišlo za izgradnju podzemne železnice kod Vukovog spomenika u Beogradu, dok je preostalih sedam miliona završilo u kasi SPS.

Ključni čovek

Tadašnji lider te stranke i predsednik Srbije Slobodan Milošević poručio je Milanovićevoj da o tome ne sme da govori.

- Milanovićeva je gradila veze sa predstavnicima tadašnjeg privrednog i političkog života u SRJ koje su mogle biti u funkciji poslovanja banke. Među njenim bliskim saradnicima i prijateljima vladalo je uverenje da je jedan od ključnih ljudi u poslovanju Dafiment banke bio tadašnji direktor CIP Milutin Mrkonjić, koji je uz posredovanje ove banke finansirao izgradnju najvećih projekata CIP u Beogradu - piše u dokumentu Državne bezbednosti koji nosi oznaku „službena tajna, strogo poverljivo“, a zatim se dodaje:

Sastanci u vili

- Ilustrativan primer predstavlja i podatak po kome je Milanovićeva navodno dala Mrkonjiću 40 miliona maraka za izgradnju podzemne železnice kod Vukovog spomenika. Budući da je za realizaciju ovog projekta bila neophodna suma od 33 miliona maraka, Milanovićevoj je predstavljeno da je preostalih sedam miliona utrošeno za izbornu kampanju SPS, te da joj je tadašnji predsednik Slobodan Milošević s tim u vezi poručio da o tome ne sme da govori.

Takođe, u dokumentu se navodi da se zloglasna bankarka s Mrkonjićem sastajala u vili CIP u Užičkoj ulici u Beogradu, te da je tu, kako se i ona sama hvalila, „bila u prilici da razgovara sa u to vreme visokim predstavnicima političke i monetarne vlasti zemlje“.

Tu je, pored ostalih, razgovarala sa bivšim guvernerom Narodne banke Jugoslavije Borivojem Atanackovićem, te bivšim saveznim premijerom Radojem Kontićem... Tada je ostvarila kontakt i sa tadašnjom gradonačelnicom Beograda Slobodankom Gruden.

foto: Nebojša Mandić

Milutin Mrkonjić

MA KAKVA DAFINA, PUSTITE ME DA SLUŠAM PESME ANE BEKUTE

Upitan o Dafininim milionima, Mrkonjić je za Kurir rekao da nema vremena da se bavi, kako kaže, budalaštinama dok sluša muziku svoje lepše polovine:

- Ma kakva Dafina! Ko će da se vraća na vreme od pre 30 godina, nemojte da ste neozbiljni. Pustite me da uživam s Anom Bekutom. Preporučujem i vama da uzmite njen novi album i slušate njene pesme.

Ko je bila Dafina Milanović

NUDILA VISOKE KAMATE, PROZVANA „SRPSKOM MAJKOM“

  • Milanovićeva 1991. osnovala Dafiment banku po principu piramidalne štednje
  • Nudila mesečne kamate na štednju i do 160 odsto za mesec dana
  • Zbog mogućnosti lake zarade koju je nudila prozvana „srpskom majkom“
  • Od građana Srbije ova banka uzela više od 450 miliona maraka
  • Nakon bankrota banke 1993. ostalo 150.000 prevarenih štediša
  • Dug prevarenim građanima vraćala država počevši od 2002.
  • Milanovićeva zbog prevara završila na sudu, ali nije osuđena, jer je preminula 2008.
  • U misterioznoj saobraćajki 1992. u Mađarskoj poginuli Dafinin suprug, sin i ćerka
foto: Kurir

POČELA JE NEDELJA SJAJNIH POKLONA U KURIRU: Danas poklon BOJA ZA FARBANJE USKRŠNJIH JAJA

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici u nedelju, 28. aprila, obeležavaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

Tradicionalno, uoči Uskrsa, KURIR SVAKOG DANA DARUJE SVOJE ČITAOCE VREDNIM POKLONIMA.

Danas u saradnji sa firmom Pangraf (http://www.pangraf.com/) poklanjamo boju u prahu za farbanje uskršnjih jaja tradicionalnim postupkom.

foto: Kurir

Po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja farbaju se na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Sutra poklanjamo držač za čuvarkuću.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir / B. Karović - I. Kljajić Foto: Vladimir Šporčić, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track