Najnovije vesti

NAJZAD I PONEKA DOBRA VEST IZ HAGA: Simatoviću i Stanišiću na slobodi do 13. juna
Foto: Printskrin / You Tube

produžen privremeni boravak

NAJZAD I PONEKA DOBRA VEST IZ HAGA: Simatoviću i Stanišiću na slobodi do 13. juna

Politika

HAG - Sudije Mehanizma za krivične sudove u Hagu produžilo je nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zvanom Frenki privremeni boravak na slobodi, koji je ranije bio oročen na 2. maj.

Odlukom sudskog veća Simatoviću je privremeni boravak na slobodi produžen do 13. juna, a Stanišiću do 31. oktobra, objavio je danas Mehanizam.

Stanišiću je duži period na slobodi odobren zbog lošeg zdravstvenog stanja i lečenja.

Simatoviću sredinom juna 2017. godine počelo je ponovljeno suđenje pred Haškim tribunalom, pošto je Žalbeno veće 2015. godine ukinulo prvostepenu preasudu kojom su bili oslobođeni od svih optužbi i naložilo da im se suđenje ponovi.

Mehanizam je za 18. jun planirao da počne izvođenje dokaza odbrane.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Prvom presudom iz 2013, koja je ukinuta, pretresno veće većinom glasova je bilo zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...