AMERIČKI NOVINAR O NATO BOMBARDOVANJU I UBISTVU 16 RADNIKA RTS Džeremi Skejhil: Još sanjam ubijene na pijaci u Nišu
Foto: PrintskrinRTS

IZVINITE

AMERIČKI NOVINAR O NATO BOMBARDOVANJU I UBISTVU 16 RADNIKA RTS Džeremi Skejhil: Još sanjam ubijene na pijaci u Nišu

Društvo -

Izvinjenje u ime vlade Sjedinjenih Američkih Država koje je istraživački novinar Džeremi Skejhil (45) uputio članovima porodica tragično nastradalih radnika RTS-a tokom bombardovanja ove medijske kuće aprila 1999. godine, odjeknulo je u javnosti. Reči koje je suosnivač The Intercept-a izrekao na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije "Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara", koja je u utorak i ponedeljak održana u Beogradu, kako tvrdi, nikada niko od zvaničnika SAD neće izgovoriti.

- Vlada SAD i dalje tvrdi da je bombardovanje RTS-a bilo legitimno i pravda napade na novinare koji su usledili posle toga. Meni je bilo važno da porodicama žrtava kažem "oprostite", zato što to ni od koga nisu čuli. Kada sam video njihova lica, nisam mogao da ne kažem "izvinite". Oni to zaslužuju da čuju i od mnogo moćnijih ljudi od mene, ali to se neće dogoditi - priča, za "Novosti", Skejhil, koji je u Srbiju zasutu bombama došao kao dvadesetpetogodišnjak:

- Mnogo sam naučio te 1999. godine u Srbiji - kaže Skejhil. - Posle sam išao u Irak, Jemen, Avganistan i Somaliju. Pokušavao sam da pričam sa ljudima za koje naša vlada kaže da su nam neprijatelji. Prestao sam kada sam shvatio da me to uništava kao čoveka. Video sam previše mrtvih. I danas imam košmare kada mi u san dođu scene iz Niša, gde sam video šta su kasetne bombe uradile ljudskim telima. I užasno je da vlada koja tvrdi da je najdemokratskija u istoriji koristi takvo divljačko oružje na pijaci. Sećam se i lica ubijenih u čijim sam domovima bio.

Novosti

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track