PRIŠTINA NASTAVLJA SA SUMANUTIM POTEZIMA: "Gospodar Kosova" bi da sudi Srbima!
Foto: EPA

Skandal

PRIŠTINA NASTAVLJA SA SUMANUTIM POTEZIMA: "Gospodar Kosova" bi da sudi Srbima!

Politika -

Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine, najavio osnivanje suda za navodni genocid nad Albancima. Tako pokušava da odloži procesuiranje saboraca iz OVK koji su proterali i ubijali Srbe, ocenjuju sagovornici Kurira

Kosovski lideri, bivše vođe OVK, ne odustaju od sumanutih poteza!

Posle uvođenja takse na srpske proizvode i pripreme rezolucije kojom će od Beograda zahtevati priznanje navodnog genocida i naknadu štete, najavljuju i osnivanje tzv. međunarodnog tribunala za genocid Srbije nad Albancima na Kosovu i Metohiji. I sve to uprkos činjenici da je usled zločina terorističkog OVK sa Kosova ubijeno 2.500 i proterano 250.000 Srba.

Prst u oko To je, međutim, samo pucanj u prazno, tvrde sagovornici Kurira, dodajući da Priština ne može da formira međunarodni sud jer je to u nadležnosti SB UN ili EU. Kako kažu, cilj je blokada dijaloga i pokušaj da odlože procesuiranje svojih lidera Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK. Upravo je Veselji, koji slovi za "gospodara Kosova iz senke", najavio da će u četvrtak u kosovskom parlamentu inicirati osnivanje suda za navodne srpske zločine izvršene nad Albancima: - Tribunal za srpski genocid postaće stvarnost. Započećemo prvu fazu, uspostavljanje državne komisije u kojoj će biti predstavnici svih političkih grupa, udruženja, odgovarajućih institucija, pravosuđa, policije, tužilaštva... Nastavićemo s drugom fazom: dokumentacija. Treća faza je međunarodni tribunal. Veselji je juče otišao i korak dalje i najavio čak i izgradnju "muzeja genocida na Kosovu" na železničkoj stanici u Prištini, koji će obeležiti navodni progon od oko, kako tvrdi, milion Albanaca sa tzv. republike Kosovo od pripadnika srpskih snaga.

foto: Stefan Jokić

Čista budalaština Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je plan Veseljija čista budalaština. - Pravno su nepismeni - ne može Priština da formira međunarodni sud, već UN. To je prazna, propagandna priča kojom pokušavaju da marginalizuju početak rada Specijalnog suda za zločine OVK, gde bi među prvima na optuženičkoj klupi trebalo da budu Veselji, Tači i Haradinaj, oni koji su sproveli etničko čišćenje Srba sa KiM - navodi Drecun. Dodaje da se za zverstva Albanaca očekuje svedočenje brojnih svedoka: - Jedan od njih je i Nazim Blaca, bivši pripadnik Šika, Tačijeve ilegalne obaveštajne službe, na čijem čelu je Veselji. Taj Blaca je zaštićeni svedok, koji je priznao je da je Veselji naređivao likvidacije, čak i političkih protivnika Albanaca.

foto: Zorana Jevtić

Dragomir Anđelković Dizanje prašine Politički analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da je plan kosovskih lidera jeftina politička demagogija: - Veselji samo diže prašinu kako bi pokušali da odlože početak rada Specijalnog suda za zločine OVK, ali ni to nije realno.

Brojke 150 svetinja na KiM oštećeno, od kojih čak 61 ima status spomenika kulture 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja uništen

Kurir.rs/Biljana Bojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja