Najnovije vesti

EDUARD KUKAN: Neprihvatljivo da opozicija napusti parlament i preti bojkotom izbora
Foto: Zorana Jevtić

Predsedavajući OdborA EP za saradnju sa Srbijom

EDUARD KUKAN: Neprihvatljivo da opozicija napusti parlament i preti bojkotom izbora

Politika

BRISEL - Predsedavajući Odborom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan ocenjuje da je poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije kritički, objektivan i konkretan.

 

"Izveštaj je jaka poruka Srbiji koja pokazuje interes za napredak zemlje na putu ka članstvu u EU, ali i potrebu za odlučnijim koracima naših partnera u Srbiji",

kaže Kukan za Tanjug.

 

Eduard Kukan konstatuje da izveštaj o napretku Srbije u procesu proširenja pominje da je Srbija pripremljena u mnogim odblastima. Istovremeno, Kukan napominje da su čvrsti dokazi i konkretni rezulati ono što EU očekuje od Srbije u ovom trenutku, a ne samo određeni stepen pripreme i usvanje dobrih zakona.

 

"Ovaj izveštaj vidim kao kao ozbiljno interesovanje i pozitivan pritisak EU koja želi da vidi brže kretanje Srbije na putu ka članstvu. Vremna nema za gubljenje, trebaju nam konkretni i ubedljivi rezultati Srbije", kaže Kukan.

 

Kukan navodi da poslednji izveštaj ne donosi kritiku Srbije u oblasti dijaloga sa Prištinom jer je Beograd odregovano suzdržano na ne baš diplomatski mudar potez uvođenja taksi, ali da je kritika prisutna kada je reč o slobodi medija što se ponovalja kao oblast u kojoj nema napretka.

 

"Možda je izveštaj zvučao više dramatično, ali tako ne bi trebalo da bude shvaćeno od strane naših parijatelja i partnera u Srbiji. Dakle ne kao pritisak ili pretnja, već suprotno, kao pozitivan interes i potreba da se vidi više konkretnih rezulata", smatra Kukan.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Na pitanje Tanjuga kako vidi reakcije zvaničnika u Srbiji na izveštaj o napretku, Edurad Kukan napominje da ovakav izveštaj o Srbiji nije iznenadio zvaničnike u Briselu, ali da je ugao na koji Brisel gleda na stvari često drugčiji od ugla Beograda.

 

"Zato je dobro da se o tome razgovara i ukaže na potrebu da se od Srbije očekuje više. Postoje stvari na koje mi gledamo vrlo ozbiljno u procesu proširenja, a to se posebno odnosi na Srbiju koja je ključna zemlja u regionu i koja na osnovu svog razvoja može da utiče pozitivno ili negativno na zemlje u okruženju", kaže Kukan.

 

Eduard Kukan povodom dela izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na rad parlamenta u Srbiji kaže da u pitanju nije politička ocena već stav EU da je parlament je mesto za široki međustranački dijalog imeđu vlasti i opozicije i mesto koje mora da kontroliše i nadgleda rad Vlade. On dodaje da je problem rada parlamenta prisutan svuda na Zapadnom Balkanu, a bojkot parlamenta neprihvatljiv.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

"Bojkot nije način da se bori za demokratiju. Parlament je mesto gde se bore ideje, a ne štrajukuje. Zato Komisija kaže da je uloga i odgovornost i na vlasti i opoziciji u Srbiji da uđu u smislen dijalog. Opoizicja ima legitimnu ulogu u domokratskim društvima i trebalo bi da ubedi narod da bi oni bili bolji kao vlast. A to da napuste parlament i da čak prete bojkotom izbora, to je jednostavno neprihvatljivo", zaključuje Kukan.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...