VUČIĆ NA PANELU GLOBSEC U BRATISLAVI: Svet je podeljen o Kosovu, a Tači misli da ono pripada samo Albancima! Vučić iz džepa izvukao Briselski sporazum, a onda je iz publike ustala Ketrin Ešton! Pogledajte kako ljubi Vučića (KURIR TV)
Foto: Printscreen

važan međunarodni skup u slovačkoj

VUČIĆ NA PANELU GLOBSEC U BRATISLAVI: Svet je podeljen o Kosovu, a Tači misli da ono pripada samo Albancima! Vučić iz džepa izvukao Briselski sporazum, a onda je iz publike ustala Ketrin Ešton! Pogledajte kako ljubi Vučića (KURIR TV)

Politika -

Zato je Milo na vlasti 30 godina, našalio se Vučić posle pitanja upućenog Đukanoviću hoće li se uoči izbora odreći funkcije šefa stranke jer je šef države na šta je Milo diplomatski uzvratio da u ovom trenutku na to pitanje ne može da odgovori

BRATISLAVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas u Bratislavi na GLOBSEC 2019 forumu.

Vučić je na samom početku panela posvećenom dijalogu Beograda i Prištine uoči samita u Parizu rekao da je svet podeljen - pola je priznalo nezavisnost tzv. Kosova, a druga polovina ne, a da prištinski lider Hašim Tači misli da ono pripada samo kosovskim Albancima. Vučić je naglasio da je mir potreban, ali i da su neke od opcija koja je Srbija bila rada da predloži naišle ne samo na odbijanje u međunarodnoj zajednici već i u samoj Srbiji.

- Teritorija Kosova prema Tačijevom i albanskom gledištu pripada samo Albancima a prema našem Ustavu, celokupna teritorija Kosova pripada isključivo Srbiji i šta mi radimo? Mi radimo samo svoj posao i sprečavamo ulazak Kosova u Unesko i Interpol jer ga ne priznajemo kao nezavisnu državu... I Tači kaže da je to bilo naše agresivno ponašanje... Agresivno? Ničim nismo ugrozili žitelje na Kosovu, nismo im učinili ništa nažao... - rekao je Vučić objasnivši učesnicima panela u Bratislavi kakvu Srbija štetu trpi zbog prištinskih taksi koje su potpuno suprotne sporazumu CEFTA koje su zapadnobalkanske države, uključujući i Prištinu, potpisale još 2006. godine.

Na pitanje moderatora da li je i kada Srbija spremna da se vrati pregovorima, Vučić je rekao: Odmah... Sutra... jedini uslov jeste da se ukinu takse i onda može da se pregovara o čemu god želite.

"Big picture"

Na opasku moderatora da ne vidi širu sliku (big picture) kad je reč o postizanju dogovora s Prištinom nego priča o 300 miliona evra štete od taksi, Vučić mu je odgovorio da možda ne vidi širu sliku ali da hoće tih 300 miliona koji su uzeti a pripadaju narodu Srbije.

foto: Kurir Tv Printscreen

Tači je kao argument izneo da "Srbija sprečava članstvo Kosova" u međunarodnim organizacijama na šta mu je Vučić odgovorio da toga nema u sporazumu niti da to ima ikakve veze sa Uneskom i Interpolom već sa EU, a te organizacije nisu ni u kakvoj vezi sa Evropskom unijom.

"Zato je Milo na vlasti 30 godina"

Zato je Milo na vlasti 30 godina, našalio se Vučić posle pitanja upućenog Đukanoviću hoće li se uoči izbora odreći funkcije šefa stranke jer je šef države na šta je Milo diplomatski uzvratio da u ovom trenutku na to pitanje ne može da odgovori.

Tači je u Bratislavi rekao da veruje da sporazum sa Beogradom može biti postignut do kraja godine. Vučić, naprotiv, nije bio takav optimista a u nastavku panela je rekao da je njemu i njegovoj stranci pao rejting posle rasprave o Kosmetu u Skupštini Srbije gde je donekle bio označen i kao "izdajnik srpskih nacionalnih interesa."

"Sutra ću se čuti sa Angelom Merkel o Kosovu"

Vučić je danas u Bratislavi najavio da će se sutra telefonom čuti sa Angelom Merkel, a na pitanje novinara o čemu će razgovararati, on kaže: Pa o Kosovu, o čemu bismo drugom... Pitaću je i zamoliću i za podršku... Pričaćemo i o nemačkim investicijama.

foto: Printscreen/Pink

Reč je potom preuzeo predsednik Crne Gore Milo Đukanović koji je rekao da nerešeni odnosi između Srba i Albanaca već dugo opterećuju čitav region i da to pitanje treba rešiti ali da rešenje nikako ne može biti jednostrano.

Moderator je potom najavio pitanja publike, a u publici bila je i ledi Ketrin Ešton, prva šefica EU diplomatije za čijeg mandata je i pokrenut dijalog, u trenutku kada, kako je rekla, ni Vučić ni Tači nisu bili predsednici.

foto: Kurir Tv Printscreen

Ketrin Ešton u publici

Britanka ledi Ketrin Ešton, koja je funkciju predala Italijanki Federiki Mogerini, ustala je, uzela mikrofon i pozdravila obojicu posle čega je rekla da im se divila zbog onoga što su svojevremeno učinili kad su seli za pregovarački sto, jer su tada uradili ono za šta se dotad mislilo da je nezamislivo. Eštonova je rekla da joj se srce kida kad vidi gde se sada dijalog nalazi...

foto: Kurir TV Printscreen

Posle Eštonove usledila su pitanja iz publike a jedno je bilo i upućeno Tačiju sa konstatacijom da Ramuš Haradinaj i da hoće sad ne može da ukine takse zbog predstojećih izbora jer su mu one donele veliku popularnost među albanskim glasačima. Na to pitanje nije bilo odgovora jer je vreme posvećeno ovom panelu istaklo.

"Brisel" drži u džepu

Vučić je odgovarajući na pitanja iz publike u jednom trenutku iz džepa izvadio i Briselski sporazum rekavši publici da je Srbija iz tog dokumenta ispunila sve 100 odsto, a da Priština nije jedno jedino na šta se obavezala - Savez srpskih opština ni do dana današnjeg, štaviše Tači je javno pre nekoliko dana rekao da to nikada neće ispuniti, da se na to obavezao u Briselu ali da se sada predomislio i da to neće ispuniti.

foto: Kurir Tv Printscreen

Poljupci Keti Ešton

Na kraju panela ledi Ešton je izašla i na binu pa se pozdravila sa učesnicima. Pozdravila se i izljubila i sa Vučićem i sa Tačijem pa je ostala da porazgovara sa Vučićem.

foto: Kurir Tv Printscreen

Spočitavaju mu Putina

Strani novinari uglavnom su bili intrigirani odnosima Srbije i Rusije pa im je Vučić opet ponovio da su odnosi "Srbije i Rusije dobri i tačka", kao i da je Putinu pri svakom susretu rekao da je Srbija na putu evrointegracija što se mnogi od EU lidera i ne usuđuju sve dok ne napuste Moskvu a onda počnu da govore. Odgovarajući na opasku noderatorke drugog panela da joj je drago što je sa njima podelio uvid u svoje privatne razgovore sa Putinom, Vučić joj je odgovorio da se sa Putinom sastao već 15 puta, a da će uskoro i 16. put.

Vučić je u toku prepodneva doputovao u glavni grad Slovačke. Vučić je prethodno rekao da će na forumu u slovačkoj prestonici tražiti pomoć da Priština ukine taksu na srpske proizvode, kao preduslov za nastavak dijaloga. Predsednik Srbije je najavio susret sa predstavnikom američke administracije za evropske i evroazijske poslove Filipom Rikerom, ali ne i sa Hašimom Tačijem koji će, prema najavama, takođe boraviti u Bratislavi.

Vučić se sastao sa Martinom Larkin

Vučić se sastao danas u Bratislavi s rukovodiocem odeljenja za Evropu i Evroaziju i članicom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin. Vučić i Larkin su među učesnicima GLOBSEC foruma u glavnom gradu Slovačke.

"Zahvalni smo na svakoj vrsti pomoći koju Svetski ekonomski forum može da pruži Srbiji u unapređenju, otvaranju i pozicioniranju srpske ekonomije u svetu, s obzirom na to da je globalni socio-ekonomski razvoj glavni prioritet WEF", piše u poruci na Vučićevom Instagram profilu uz fotografiju sa bilateralnog sastanka.

Vučić će razgovarati i sa senatorom i predsedavajućim Odbora za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih država Ronom Džonsonom.

Vučić će na toj međunarodnoj konferenciji učestvovati na dva panela.

Najpre će govoriti na panelu o suštini dijaloga Beograda i Prištine, na kojem će, prema najavi organizatora, učestvovati i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i presednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači, te i direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst, a moderiraće Metnju Karničnig, glavni dopisnik za Evropu lista "Politiko".

Predsednika Srbije će zatim učestvovati na panelu "Zapadni Balkan: Udaljavanje od Evrope?", na kojem će govoriti i crnogorski predsednik Đukanović, potpredsednica bugarske vlade zadužena za reformu pravosuđa i ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva, i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C).

Skup će moderirati Valeri Hopkins, dopisnica "Fajnenšel tajmsa" za jugoistočnu Evropu.

Tokom boravka u Bratislavi, Vučić će imati odvojene bilateralne susrete sa v.d. pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, senatorom i predsedavajućeg Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove Senata SAD Ronom Džonsonom, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Vučić će imati sastanak i sa rukovodiocem Odeljenja za Evropu i Evroaziju i članicom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkinom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track